NavMenu

Kompozicije BG metroa biće bez mašinovođa - U planu da prve dvije linije budu potpuno automatizovane, njima će se upravljati iz operativnog centra na Makiškom polju

Izvor: RTS Petak, 05.04.2024. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: buddhasmilesagain from Pixabay)Ilustracija
Ugovor o uslugama rane operatorske pomoći na projektu izgradnje beogradskog metroa, potpisan je između Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda, JKP Beogradski metro i voz i francuske kompanije za upravljanje javnim prevozom (RATP DEV). Na budućem gradilištu u toku su geološka ispitivanja tla, kako bi se do kraja godine naručile mašine, duge oko 100 metara, specijalno pravljene za kopanje tunela beogradskog metroa.

Milion i po kubika peska i lomljenog kamena do sada je nasuto na Makiškom polju. Teren je podignut za dva do četiri metra.

Ugovori sa kineskom kompanijom koja će graditi depo, stupiće na snagu za nekoliko meseci, a radovi bi trebalo da počnu do kraja godine.

- Pripremili smo aneks za projektovanje zgrada, putnih prelaza, šinske infrastrukture. Depo će imati šest zgrada, najvažnija je operativni centar iz koga će se upravljati prvom i drugom linijom, odnosno vozovima koji neće imati mašinovođe, već će biti potpuno automatizovani - kaže Andreja Mladenović, direktor JKP Beogradski metro i voz.


Ispitivanje tla

Francuska kompanija će obezbediti sve sisteme, signalizaciju, šine i vozove, a operator koji upravlja metroom u Parizu pomoći će, između ostalog, u pripremi dokumentacije.

- Smatramo da je u godini kada ćemo započeti pregovore o zaključivanju ugovora o prvoj liniji i prvoj fazi izgradnje beogradskog metroa, ta vrsta rane operatorske pomoći ključna. Planiramo da otpočinjanjem pregovora sa Power China i Alstomom za nekoliko meseci budemo spremni da potpišemo ugovor o izgradnji prve linije i prve faze - navodi Mladenović.

Prema njegovim rečima, to je 16 kilometara sa 16 stanica, što je najvažniji momenat u izgradnji beogradskog metroa.

U toku su geološka ispitivanja tla, urađeno je više od 600 bušotina kako bi se do kraja godine naručile dve krtice.

Ogromne mašine, duge oko 100 metara, praviće se specijalno za kopanje tunela beogradskog metroa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.