NavMenu

Dobit Sisecam Soda Lukavca po prvi put premašila 100 mil KM

Izvor: biznisinfo.ba Četvrtak, 04.04.2024. 09:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavels Hotulevs/shutterstock.com)Ilustracija

Kompanija Sisecam Soda Lukavac (SSL) ostvarila je prošle neto dobit od 114 mil KM. Ovo je prvi put da dobit kompanije pređe "magični" prag od sto miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba. Po zaradi je firma prošle godine bila na drugom mjestu u Federaciji BiH, iza Binga.

Godinu ranije dobit je bila 97 mil KM, a prije toga svega 18 mil KM.

Ukupni prihodi lani su narasli na 403 mil KM, dok su godinu ranije bili 344 miliona, a prije toga 206 mil KM.

Ovo je najznačajnija turska investicija u BiH, ali je ujedno riječ o generalno jednom od najvećih globalnih investitora u Bosni i Hercegovini.

Sisecam je u okviru svojih inozemnih ulaganja, koja su počela još 1990-ih, svoje prvo ulaganje u Bosni i Hercegovini ostvario kupovinom fabrike Soda Lukavac u procesu privatizacije 2006. godine. Kompanija konstantno ulaže u širenje kapaciteta u Lukavcu.

– Intenzivnim ulaganjem i odgovornim odnosom doveli smo ovu fabriku da bude jedna od najjačih fabrika ovog tipa u Evropi. Mi smo kao grupacija sretni i zadovoljni što imamo ovu fabriku u našoj porodici – kazao je ranije Altug Sener, viši direktor proizvodnje za globalne kupce Sisecama.

Kompanija osnovana po nalogu Ataturka


Inače, sama kompanija u Turskoj osnovana je 1935. godine od strane Isbank po direktivi Ataturka, osnivača i prvog predsjednika Republike Turske.

Sisecam je danas jedno od najuspješnijih industrijskih preduzeća u Turskoj s korporativnom istorijom koja traje više od 88 godina. Danas se Sisecam svrstava među najprestižnije svjetske proizvođače zahvaljujući svojoj izuzetnoj stručnosti i visoko konkurentnim operacijama.

Sisecam društvo je osnovana kako bi zadovoljila potrebe Turske za osnovnim staklenim proizvodima. Kao jedan od najsnažnijih industrijskih konglomerata u zemlji danas, Sisecam se takođe transformirao u globalnog igrača u svim ključnim područjima industrije stakla, kao i u poslovnim linijama sode i hroma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.