NavMenu

Za modernizaciju željezničke infrastrukture u Crnoj Gori grant EIB u iznosu od 40 mil EUR

Izvor: eKapija Subota, 30.03.2024. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Simon Dux Media)
Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će sa Evropskom investicionom bankom (EIB) potpisati ugovor o grantu za unapređenje željezničke infrastrukture u modernizaciju depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava u iznosu od 40 mil EUR.

Informaciju u potpisivanju ugovora Vlada je usvojila na jučerašnjoj sjednici. Kako je saopšteno, Vlada je prihvatila Ugovor o grantu za koridor bliski istok/istočni mediteran: Željeznička interkonekcija R4 Crna Gora - Srbija, dionica Bar - Vrbnica u Crnoj Gori između Crne Gore i Eevropske investicione banke, kao i Ugovor o prosljeđivanju grant sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan između Vlade Crne Gore i Željezničke infrastrukture Crne Gore.

U informaciji se navodi da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u proteklom periodu bilo jedna od najvećih korisničkih institucija bespovratnih sredstava iz dostupnih EU fondova, primarno Investicionog okvira za Zapadni Balkan (ZIO), za oblast saobraćaja. S tim u vezi, u okviru trećeg i petog poziva za dostavljanje projektnih prijava aplicirano je za sredstva za relizaciju projekta koji treba da doprinese uklanjanju ograničenja brzine, poboljšanju pouzdanosti infrastrukture, smanjenju troškova održavanja infrastrukture, poboljšanju bezbjednosti na 20 km sekcije kolosjeka i unaprjeđenju kapaciteta za savremeno održavanje lokomotiva i vagona.

- Grant WB-IG03-MNE-TRA-02 u iznosu 15.765.826 EUR odobren je 6. decembra 2018. godine i obuhvata sanaciju 3 čelična mosta, sanaciju 20 km pruge na dionici Lutovo – Bratonožići – Bioče, kao i modernizaciju depoa i radionica za održavanje željezničkih voznih sredstava. Grant WB-IG05-MNE-TRA-01 u iznosu 19.705.000 EUR za projekat sanacije 10 čeličnih mostova i 8 tunela odobren je 10. decembra 2020. godine - navedeno je u informaciji.

Kako je pojašnjeno, u toku inicijalne prijave za investicioni grant u okviru trećeg poziva, vodeća institucija koja je
podržala projekat sanacije 3 čelična mosta i remont gornjeg stroja pruge na dionici Lutovo – Bratonožići bila je Njemačka razvojana banka (KfW), dok je za projekat sanacije 10 čeličnih mostova i 8 tunela vodeća finansijska institucija bila Evropska investiciona banka (EIB).

Iz Vlade pojašnjavaju da je u međuvremenu došlo do promjene politike KfW banke, što je podrazumijevalo da ta
institucija više ne podržava oblast saobraćaja u Crnoj Gori, a određeno vrijeme izgubljeno je upravo u proceduri zamjene vodeće banke na ovom projektu.

- U skladu sa inicijativom za promjenu međunarodne finansijske institucije održan je sastanak sa EIB-om 17. maja 2021. godine, nakon čega su predstavnici banke potvrdili zainteresovanost za preuzimanje finansijskih obaveza ovog projekta od KfW banke - navodi se u informaciji.

Evropska investiciona banka predložila je da se zajam KfW u iznosu od 14 mil EUR i zajam EIB od 18 miliona spoje u jednu aktivnost za koju bi ukupan kredit iznosio 32.000.000 EUR. S obzirom na to da se investicionim grantom dodjeljuju sredstva za finansiranje 50% vrijednosti projekta, nakon odobrenja sredstava u okviru dva pomenuta granta, pristupilo se pripremi ugovorne dokumentacije i pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa EIB, u iznosu 50% od procijenjene vrijednosti investicije.

- Shodno tome, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2023. godinu propisana je mogućnost zaduženja države između ostalog kod Evropske investicione banke (EIB) za potrebe Željezničke infrastrukture Crne Gore, a za potrebe finansiranja projekta generalnog remonta pruge, sanaciju čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica, za koje će se kreditor utvrditi tokom godine, u iznosu do 32 mil EUR - stoji u informaciji.

Nakon upućivanja Predloga zakona u skuštinsku proceduru, EIB je dostavila nacrt Ugovora o kreditnom zaduženju na iznos koji je bio za 8 miliona veći u odnosu na prvobitno planirani i odobreni iznos, uz obrazloženje da je došlo do znatnog povećanja cijene radova koji će se finansirati.

- S tim u vezi, Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu predviđeno je da se država može zadužiti kod Evropske investicione banke (EIB) za potrebe Željezničke infrastrukture Crne Gore i Održavanja željezničkih voznih sredstava, a za potrebe finansiranja projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica, u iznosu do 40 mil EUR - navedeno je.

Kako se radi o infrastrukturnim projektima kao što su remont pruge, sanacija mostova i tunela i modernizacija radionica i depoa za održavanje željezničkih voznih sredstava nakon više od 45 godina eksploatacije, Agencija za zaštitu konkurencije je ocijenila da je kreditni aranžman sa EIB u skladu sa Zakonom o kontroli državne
pomoći.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.