NavMenu

Mraz pogodio neke sorte jabuka i krušaka - Slijedi procjena štete

Izvor: Nezavisne novine Petak, 29.03.2024. 08:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aspektreich Fotografie/shutterstock.com)Ilustracija
Voćari se svakog proljeća pribojavaju mraza, posebno nakon što je vegetacija već krenula i voćnjaci procvjetali, a nakon nedavnog mraza i niskih temperatura u Srpskoj, predstavnici voćara ističu da štete ima, posebno na sortama jabuka zlatni delišes i ranim sortama kruške, koje su se prve okitile cvjetovima.

Da je mraz izazvao poprilična oštećenja, ali i da su voćke značajno pripremljene, kao i da je još rano govoriti kolika je šteta procentualno, potvrdio je za Nezavisne novine Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara Prijedora.

- Mora proći cvatnja i formiranje plodova da bismo saznali kolika je stvarna šteta. Na crvenim sortama jabuke ima oštećenja još neprocvalih pupoljaka, kao i na šljivama koje su već bile u cvatu. Kod nas na području Prijedora najviše ima plantažno zasađenih šljiva, jabuka i neke rane sorte kruške. Nezahvalno je govoriti o postocima, to ćemo znati u narednih mjesec dana - kaže Marjanović.

Što se tiče same zaštite voćnjaka, ističe da su voćari uradili sve što su mogli u toku prošle godine.

- Koliko smo bili u mogućnosti, doveli smo biljke u stanje da budu zdrave i jake, jer smo svakako prošle godine imali slab ili nikakav rod, tako da su one bile poprilično spremne za ovu godinu. Šta će naredno vrijeme donijeti, to ćemo vidjeti - rekao je Marjanović.

Da se na prvi pogled učinilo da je šteta na voćnjacima prouzrokovana mrazom veća nego što stvarno jeste kazao je i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.


- Štete ima, ali nije nešto značajno velika, mada je imamo na nekim voćnim vrstama i sortama. Dosta štete pretrpjele su kruške, ali biće još cvjetanja i može se desiti da bude još ispravnih cvjetova. Ove godine zlatni delišes će najlošije cvjetati i imaće loše iscvjetavanje iako ne znamo iz kojih razloga - objašnjava Dojčinović i dodaje da je pred nama još najmanje 30 do 40 kritičnih dana.

Naglasio je da niske temperature u martu nisu neočekivane ako se uzmu u obzir prognoze.

- Kažu da nas očekuje do pola aprila dosta stabilno vrijeme, ali mi se uvijek plašimo perioda oko 25. i 27. aprila, jer to je uvijek kritično vrijeme za voćare, pa čak i najkritičniji period, i tada mraz plodovima nanese najviše štete - priča Dojčinović.

Ističe da su voćari prošle godine imali ogromnu štetu koja je nastala nakon superćelijskih oluja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.