NavMenu

Polovina proizvedene električne energije iz hidro sektora Elektroprivrede Srbije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.03.2024. 08:28
Komentari
Podeli
Petar Domanović i Dušan Živković (Foto: Danilo Mijatović)Petar Domanović i Dušan Živković
Hidroelektrane Elektroprivrede Srbije nastavljaju sa odličnom proizvodnjom i u 2024. godini, a ovih dana polovina proizvedene električne energije je iz hidro sektora, rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije posle obilaska HE Ovčar Banja, koja obeležava 70 godina rada.

Živković je istakao da su u 2024. godini HE EPS-a proizvele 2,3 miliona MWh, što je za 38% više od plana i za skoro 300.000 MWh više nego u 2023, navedeno je u saopštenju EPS.

- Zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih naših agregata, predanom angažovanju zaposlenih i dobroj hidrologiji, prošla godina bila je rekordna po proizvodnji električne energije iz hidroelektrana. Plan je premašen za više od 40%, dok je udeo hidro-zelene energije u ukupnoj proizvodnji iznosio 36,5%. To je rezultat veoma dobro urađenih revitalizacija - objasnio je prvi čovek EPS-a i dodao:

- Nastavljamo sa revitalizacijama, plan je da u naredne dve godine završimo revitalizaciju reverzibilne HE Bajina Bašta, a u pripremi su i revitalizacije Vlasinskih, Bistrice, HE Potpeć, kao i Đerdapa 2. Za sve te projekte urađena je projektna dokumentacija, a za Vlasinske i Bistricu su i odobrena bespovratna sredstva preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u iznosu od 16, odnosno 7,5 mil EUR. Revitalizacija hidro kapaciteta je naš prioritet, zato što osim višedecenijske pouzdanosti, revitalizacija donosi i veću snagu agregata što u konačnom ima i veći kapacitet za proizvodnju električne energije iz hidro potencijala. Svaki proizvedeni zeleni megavat-sat je višestruko koristan ne samo za EPS, već za celokupno društvo, građane i privredu Srbije.

Živković je naglasio da su HE Ovčar Banja i Međuvršje svojevrsni pioniri hidro sektora EPS, prve hidroelektrane sagrađene posle Drugog svetskog rata i dalje veoma pouzdane, efikasne i postižu sjajne rezultate.

Petar Domanović, direktor HE Elektromorava, predstavio je istorijat i veoma dobre rezultate u 2023. Godišnji plan proizvodnje premašen je za 22%, a postignut je i rekord u dnevnoj proizvodnji od 411.913 kWh. On je najavio rekonstrukciju hidromehaničke opreme koja će uticati na povećanje proizvodnje u narednim godinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.