NavMenu

OC Jahorina na naplatu stiglo 20 mil KM

Izvor: Capital Utorak, 30.01.2024. 13:47
Komentari
Podeli
(Foto: Marija Nišić)
Olimpijskom centru Jahorina 28. januara je istekao trogodišnji grejs period za dva dugoročna kredita od ukupno 20 mil KM, a u avgustu ove godine na naplatu dospijevaju rate po osnovu još tri kredita u ukupnom iznosu od skoro 50 mil KM, otkriva Capital.

Prema zvaničnim podacima OC Jahorina, dugoročni kredit kod Šparkase banke realizovan je 28. januara 2021. godine na period od deset godina, po kamati od 3,95% i grejs periodom od tri godine. Namjena ovog kreditnog zaduženja je prva faza izgradnje šestosjedne žičare Rajska dolina.

Pored tog kredita kod Šparkase banke, prva rata na naplatu preključe se stigla i po kreditu Nove banke od 10 mil KM, takođe na period od deset godina, kamatom od četiri odsto i grejs periodom od tri godine. Namjena ovog kredita je druga faza izgradnje šestosjedne žičare Rajska dolina, te projektovanje i prva faza izgradnje gondole Pale-Jahorina.

U avgustu ove godine ističe grejs period za još tri kredita OC Jahorina u ukupnom iznosu od skoro 50 mil KM. Riječ je 19,6 mil KM kredita kod Unikredit banke Mostar koji je podignut za projektovanje i izgradnja gondole Poljice. Grejs period za ovaj kredit podignut na deset godina po kamati o 3,99% ističe 25. avgusta.

Tri dana kasnije ističe grejs period za kredit od 20 mil KM sa kamatom od četiri odsto kod Nove banke koji je podignut za projektovanje i izgradnju žičare Trnovo, zatravljivanje 200.000 kvadrata ski staza na Jahorini, te osnježavanje i izgradnju novih ski staza na Igrištima.

Istoga dana ističe grejs period i za kredit od 10 mil KM kod Šparkase banke podignut za projektovanje i izgradnju polazne, izlazne stanice i garaže gondole Poljice i izgradnje garaže gondole Partizan.

Nije jasno kako i od čega će OC Jahorina izmirivati obaveze po prispijeću navedenih kredita, jer godinama unazad kuburi sa izmirivanjem milionskih dugovanja.

Pored toga, poseban problem je što se dio poslova za koji su podignuti krediti, poput prve faze izgradnje gondole Pale-Jahorina, nalazi tek u povojima, a već su pristigle rate za njegovu otplatu.

Podsjećanja radi, OC Jahorina je krajem novembra prošle godine kod beogradske Alta banke podigla kratkoročni kredit od 4,6 mil EUR uz visoku kamatu od 10,75%.

Vraćanje tog, kao i svih ostalih kredita OC Jahorina, bezuslovno je garantovala Vlada RS koja je i početkom ovog mjeseca dala garanciju od 13,5 mil KM na zaduženje OC Jahorina kod Investiciono-razvojne banke RS. Rok otplate kredita je 12 mjeseci, jednokratno po dospijeću sa fiksnom kamatnom stopom od 3,5%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.