NavMenu

Raspisan tender za gradnju novog željezničkog mosta u Tomaševcu, na 12 metara od starog, i rekonstrukciju dijela pruge Pančevo-Zrenjanin-Kikinda za brzinu od 100km/h

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.01.2024. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Infrastruktura železnice Srbije, tehnika dokumentacija)
Infrastrutura železnice Srbije raspisala je uoči Nove godine tender za radove na izgradnji novog železničkog mosta na pruzi Pančevo Glavna-Zrenjanin-Kikinda-granica sa Rumunijom, sa izradom projekta i nabavkom materijala.

Postojeći drumsko-železnički most u Tomaševcu izgrađen je 1880. godine. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, utvrđena je neisplativost ulaganja u postojeću konstrukciju i potreba za novim objektima.

Uporedo sa planovima izgradnje novog železničkog mosta planira se i izgradnja novog drumskog mosta preko reke Tamiš, u dužini od 1.7 km, koji nije predmet ovog projekta.

Novi železnički most planiran je paralelno sa postojećim na međusobnoj udaljenosti od oko 12 metara, kako bi se omogućilo odvijanje železničkog saobraćaja za vreme izvođenja radova na novom mostu.

Projekat novog mosta (Foto: Infrastruktura železnice Srbije, tehnika dokumentacija)Projekat novog mosta


Novi most dužine 120 metara, sa dva obalna i dva rečna stuba premostiće reku Tamiš u tri raspona od po 40 m. Stacionaža osovine starog mosta je km 0+434,09, a stacionaža novog je km 0+421,77. Most je sastavljen iz niza od tri proste grede istog raspona. Grede će biti čelične rešetkaste, a zatvoreni kolovoz sa zastorom je smešten u nivou donjeg pojasa preko armirano betonske ploče.

Predviđena je i izgradnja novog dela pruge ispred i iza mosta (početak projektovane rekonstrukcije je u km 62+129.62 neposredno posle izlazne skretnice u stanici Tomaševac, dok je kraj predviđen u km 63+550.00) i njena izgradnja, istaknuto je, neće uticati na saobraćaj vozova koji postoji na postojećoj (magistralnoj) pruzi, osim u domenu tačaka odvajanja nove pruge od postojeće. Radovi na izmeštanju koloseka će se odvijajati paralelno sa radovima na izgradnji konstrukcije mosta.


Projektovana brzina na pruzi je 100 km/h.

Podsetimo, u 2023. za ovaj most Ministarstvo je obezbedilo 1,35 milijardi dinara.

Tender je otvoren do 5. februara, detaljnije OVDE.

Mapa: Drumsko-železnički most preko Tamiša, Tomaševac

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.