NavMenu

Počela izgradnja BIO4 kampusa u Beogradu

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.12.2023. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: Bio4.rs/Screenshot)
Izgradnja BIO4 kampusa počela je zvanično juče. Kako se наводи na sajtu Vlade Srbije, ovaj kampus biće novi naučni grad koji će promeniti ne samo nauku, već i kvalitet života ljudi u našoj zemlji.

Kampus, kako je još ranije najavljeno, gradiće se u fazama, a u prvoj će radovima biti obuhvaćeno 110.000 kvadrata korisne površine laboratorija i poslovnih prostora, gde će biti smešteno sedam fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i devet naučnih instituta. Tu će biti i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kao i prostori za kompanije.
Plan je da ceo projekat bude okončano do 2026. godine i da, kada sve bude završeno, u njemu bude više od 300 laboratorija.

Prošle nedelje u Vladi Srbije potpisan je i arhitektonski projekat sa budućim stanarima BIO4 kampusa i tada je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović najavila izdavanje građevinske dozvole i otpočinjanje radova.

BIO4 kampus će se prostirati na oko 20 hektara.

Procenjena vrednost investicije je oko 350 mil EUR, dok je od Banke Saveta Evrope dobijeno 200 mil EUR za početne infrastrukturne radove.

Ministarka je nedavno istakla da je procena da će oko 100 mil EUR biti potrebno za opremu.

(Foto: Bio4.rs/Screenshot)

Prethodnih dana, premijerka Ana Brnabić istakla je da će u ovom kampusu biti okupljeno 1.400 profesora, istraživača, 4.000 studenata i više od 1.000 doktora nauka.

Budući kampus naziv BIO4, podsetimo, dobio je zbog bio polja koja će u okviru njega delovati. To su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverziditet.

Pripremni radovi u okviru ovog kompleksa počeli su krajem maja.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.