NavMenu

Evo šta se dešavalo sa cijenama poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine

Izvor: Agroklub Nedjelja, 24.12.2023. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Subbotina Anna/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene poljoprivrednih proizvoda u EU za proizvode i inpute koji nisu povezani s investicijama, pale su u trećem kvartalu 2023. godine. Najnoviji podaci Evropskog ureda za statistiku Eurostat ukazuju na dalje smirivanje globalnog poljoprivrednog tržišta nakon perioda poremećaja.

Prosječna cijena poljoprivrednih proizvoda koje poljoprivrednici prodaju na kućnom pragu pala je za 9% u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti 2022.

U trećem je kvartalu došlo i do ubrzanja stope pada cijena poljoprivrednih inputa koji nisu povezani s investicija, a iznosi 11%, u odnosu na drugi kvartal kada je bilo -5%.

Pale cijene žitarica, mlijeka i đubriva

Porast cijena poljoprivrednih proizvoda dostigao je vrhunac u trećem kvartalu 2022. koji je za trideset posto bio veći u poređenju sa istim 2021. godine. Nakon toga je došlo do usporavanja tog trenda.

Ukupan pad u trećem tromjesečju 2023. odražava velike razlike između pojedinih proizvoda. Tako je prosječna cijena žitarica pala za oko jednu trećinu ili 32%. Snažan pad je zabilježen kod raži i meslina (meljava), pšenice i spelte, te ječma. Naglo je pala i cijena mlijeka, za 15%, a među ostalim proizvodima umjereniji pad su imali voće za pet i živina za 3%.

Za što su rasle cijene?

Nagli porast cijena u trećem kvartalu 2023. zabilježen je za za maslinovo ulje, i to od 73% u odnosu na isti 2022. Porast su zabilježila biljna vlakna koja se koriste u industriji, za 50%, krompir 48 (uključujući sjemenski i konzumni koji su oba porasla za po 30%) i šećerna repa 44%.

Među inputima koji se ne odnose na investicije najveći pad su imale cijene đubriva i poboljšivača zemljišta od 36%, a zatim energije i maziva za 18 i stočne hrane za 12%.

Jeftiniji poljoprivredni proizvodi

Na nacionalnom nivou, 21 članica EU je zabilježila smanjenje ulaznih cijena poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu 2023. u odnosu na isti 2022. godine. Najveći pad cijena zabilježen je u zemljama sa visokom specijalizacijom za žitarice i/ili mlijeko. Na prvom mjestu je Bugarska sa 28%. Slijede je Mađarska sa 26, Litvanija i Letonija sa po 24 i Slovačka sa 20%.

Cijene su porasle u 6 južnih zemalja, a najviše u Grčkoj za 22%. Zatim na Kipru za 11, Portugalu za 8, u Španiji i Malti za po pet i Italiji za jedan posto. Maslinovo ulje je naviše poskupilo u Španiji, čak 103%, dok je rast od 99% zabilježen u Portugalu.

Što se tiče inputa koji se ne odnose na investicije, najoštrije stope pada cijena u odnosu na treći kvartal 2022. zabilježene su u Litvaniji od 27 i Holandiji 26%. Malta je bila jedina zemlja EU koja je zabilježila porast od 1%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.