Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 21.05.2020.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Epidemija podigla cijene voća i povrća u RS - Rast se može očekivati i u narednoj godini

(Foto: Jerry-Rainey/shutterstock.com )
Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih i šumarskih proizvoda u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 101,25 mil KM što je za 20,4% više nego lani, a proizvođači kažu da su na rast uticale više cijene.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrijednost otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju ove godine povećana je za 33,3% u odnosu na isti period lani, dok je vrijednost prodaje skočila za 15,9%.

Najveći udio u vrijednosti otkupa i prodaje imali su stočarski proizvodi i to 48,67 mil KM, što je rast od 19% u odnosu na prvi kvartal prošle godine, a odmah iza njih su proizvodi šumarstva čija je vrijednost skočila 23%. Najveći skok od 68% zabilježen je kod ratarskih i povrtarskih proizvoda, čija je vrijednost otkupa i prodaje iznosila 7,07 mil KM.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da je u prvim mjesecima godine potražnja bila povećana zbog epidemije virusa korona jer su građani kupovali hranu i lagerovali.

- Udio povrća u tome nije bio veliki jer promet naših proizvoda količinski nije rastao, ali jesu cijene što se odrazilo na veću vrijednost. U skladištima imamo još malo krompira, luka i kupusa od lani. Sada stiže novo povrće, koje smo zbog krize zasadili 30% više nego lani, ali već nas sustižu problemi. Iz Albanije nesmetano stižu kamioni sa paradajzom, paprikom, tikvicama, zelenom salatom a dio tih proizvoda imamo i mi u ponudi - priča Mastalo.

On je pozvao potrošače da kupuju domaće kako lokalni proizvođači ne bi bili primorani da zaoravaju njive sa kupusom, salatom i drugim povrćem.

- Domaći proizvodi em što su kvalitetniji, znatno su i jeftiniji - navodi Mastalo i dodaje da će povrtati u narednom periodu ponovo od nadležnih zatražiti zaštitu domaće proizvodnje.

Prema podacima Zavoda za statistiku pad je evidentan jedino kod otkupljenog i prodatog voća i vinogradarskih proizvoda čija je vrijednost iznosila 8,38 mil KM, što je za oko 5% manje u odnosu na prvi kvartal 2019. Prvi voćar Srpske Dragoja Dojčinović kaže da je razlog pada manja proizvodnja tokom prošle godine.

- Sve što se prodavalo u prva tri mjeseca ove godine je iz prošlogodišnje berbe koja je bila 50% manja nego u normalnim, rodnim godinama, pa je pad prodaje očekivan jer nismo imali mnogo voća - priča Dojčinović.

Dodaje da su skladišta i hladnjače sa domaćim voćem mahom prazne, a i one količine koje imaju na lagerima biće rasprodate do kraja mjeseca.

- Osim loše proizvodne godine, na veću prodaju je uticala i situacija sa virusom korona jer nije bilo uvoza voća u onim količinama kao inače. Zbog manjka voća na tržištu znatno su skočile cijene pa kilogram jabuka košta i do 3 KM što nikada nije bilo. Ponovo se pokazalo da je domaća proizvodnja od izuzetnog značaja i potrošači o tome treba da imaju razvijenu svijest pri kupovini - navodi Dojčinović.

On kaže da potrošači na visoke cijene voća mogu računati i naredne godine jer je proljećni mraz prepolovio proizvodnju u voćnjacima širom Srpske.

- Šljive u Potkozarju neće biti uopšte, a nekakav rod se može očekivati na Majevici. Neće biti ni domaće breskve ni trešnje, a i rod kruške je više nego prepolovljen. Pojedine sorte jabuka su dobro opstale, a neke su gotovo desetkovane - žali se Dojčinović.

Gazdinstva

Prema podacima Zavoda za statistiku, vrijednost otkupljenih i prodatih proizvoda iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata dostigla je 72,27 mil KM ili 71,4%. Vrijednost robe sa porodičnih gazdinstava iznosila je 28,9 mil KM ili 28,6%.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.