NavMenu

U Brčkom uskoro kreće izgradnja transportnog cjevovoda, odobren kredit od 6,5 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.12.2023. 07:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Ugovor o kreditnom zaduženju Brčko distrikta BiH u iznosu od 6,5 mil EUR sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za izgradnju transportnog cjevovoda potpisan je u utorak, a početak realizacije očekuje se u narednim danima.

Izgradnja transportnog cjevovoda je drugi najveći projekat u oblasti komunalne infrastrukture na području Brčkog, nakon fabrike vode koja je otvorena 2010. godine.

- Kapacitet cijevi je 90 litara u sekundi, što je dostatno da obezbijedi kvalitetno i redovno snabdijevanje naselja Potočari i Grčica, ali je ovo i osnova da se ta mreža može proširiti na cijeli prostor Brčkog, da riješi problem vodosnabdijevanja i u urbanom i ruralnom dijelu, prije svega prema istočnom i južnom dijelu Distrikta - kazao je gradonačelnik Zijad Nišić.

Šef Odjela za komunalne poslove Majazudin Vehabović istakao je kako će u narednim danima biti potpisan ugovor sa izvođačem i sa nadzorom: "Od tog trenutka, ako bude ovakvo vrijeme, uvodimo izvođača u posao".

Prema njihovim riječima, realizacijom ovog projekta trebao bi se dugoročno riješiti problem sa vodosnabdijevanjem oko 20.000 građana ove lokalne zajednice, a neophodan je i za potrebe industrijske zone.


- To je jedan okvir koji će Brčko da zastupa u budućnosti, iz kojeg će se izvlačiti jako puno projekata koji su vezani za zelenu energiju, obnovljive izvore energije, očuvanje energetske efikasnosti kao i za eventualno produkciju energije putem vjetra ili Sunca - izjavio je koordinator Distrikta Brčko pri Vijeću ministara BiH Miroslav Gavrić, prenijela je FTV.

Rok za izvođenje radova na izgradnji transportnog cjevovoda iznosi 360 dana. Distrikt je ovaj kredit dobio uz kamatnu stopu od 2% i rok otplate 15 godina sa grejs periodom od tri godine. Iz Vlade ističu da je jedan od prioriteta u narednom periodu obnova kompletne vodovodne mreže na području ove lokalne zajednice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.