NavMenu

U Srbiji će se graditi nova gasna skladišta, sa ili bez Rusa

Izvor: Beta Subota, 16.12.2023. 09:20
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Srbijagas i Gasprom počeli su pregovore u Beogradu o izgradnji skladišta gasa u Vojvodini, saznaju Večernje novosti. Kako piše list, ukoliko ruski partneri nisu zainteresovani za ove projekte, postoji mogućnost i da Srbijagas uz pomoć države izgradi te kapicitete.

Planirano je da se skladište "Banatski Dvor", koje sada može da skladišti 450 miliona kubnih metara gasa, proširi na susedno polje Čestereg, što bi Srbiji omogućilo da tu čuva 1,5 milijardi kubika gasa.

Predviđena je i izgradnja skladišta "Srpski Itebej", ali, kako navode Novosti, na tom polju još nije završena eksploatacija gasa, pa to pitanje treba razrešiti sa partnerima iz Rusije.

Skladište "Tilva", čija je izgradnja takođe u planu, ne bi trebalo da bude sporno jer je potpuno ispražnjeno.

Gasprom je većinski vlasnik skladišta "Banatski Dvor", a polaže pravo i na korišćenje lokacija "Itebej" i "Tilva", prema sporazumu Srbije i Rusije iz 2008. godine koji je uključivao i prodaju NIS-a toj ruskoj kompaniji.

Novosti navode da bi sa novim proširenim i izgrađenim kapacitetima Srbija imala mogućnost da čuva 2,8 milijardi kubika gasa, a gradnja bi koštala 450 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro, Finansije

Izvoz gljiva iz BiH skoro prepolovljen

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM. Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija. - Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.