NavMenu

Poljska od EU tražila ograničenje rada ukrajinskih kamiondžija

Izvor: Beta Srijeda, 06.12.2023. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Poljski premijer tražio je ponovno uvođenje sistema evropskih dozvola da bi se regulisao rad ukrajinskih kamionskih prevoznika koji uzimaju posao poljskim i stvaraju zastoje na granicama Poljske, zbog čega poljske kamiondžije protestuju blokadom graničnih prelaza.

- Evropski sistem je funkcionisao do proljeća 2022. i to dobro, a zatim ga je izmijenila Evropska komisija i danas prevoznici blokiraju granicu - rekao je premijer Mateuš Moravjecki novinarima u ponedeljak.

Posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine EU je, da bi podržala Kijev, suspendovala raniji sistem po kojem se ukrajinskim prevoznicima izdavao ograničen broj dozvola, a poljske kamiondžije tvrde da su im zato opali prihodi.

Ponovo uvođenje dozvola je glavni zahtjev poljskih kamiondžija koji od početka novembra blokiraju glavne prelaze između Poljske i Ukrajine osuđujući "nelojalnu konkurenciju" svojih ukrajinskih kolega. Blokada poljskih kamiondžija je stvorila nepregledne kolone vozila u oba smjera na granici i predstavlja veliki ekonomski problem za Ukrajinu koja u velikoj mjeri računa na drumski saobraćaj za svoj uvoz i izvoz.

U ponedeljak su se Poljska i Ukrajina dogovorile da smanje redove pred graničnim prelazima tako da poljske kamiondžije puste bar prazne ukrajinske kamione da se vrate u Ukrajinu, što je i počelo. Poljske kamiondžije su "pokazale volju za sporazum" time što pristale da i u suprtonom smijeru puste ukrajinske kamione, ali i tada samo prazne, bez tereta.

Poljski ministar spoljnih poslova Simon Sinkovski vel Sek je politički pozdravio tu odluku koja omogućava da s graničnih prelaza i puteva do njih odu bar prazni ukrajinski kamioni i time se skrate kolone, ali je rekao da to naravno neće riješiti problem prevoza tereta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.