NavMenu

Crnoj Gori oko 413 mil EUR iz Plana rasta

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.11.2023. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Za Crnu Goru je opredijeljeno oko 413 mil EUR iz Plana rasta za uvećanje stope ekonomskog rasta i ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopšteno je iz Vlade.

Kako je pojašnjeno, Evropska komisija je, pored postojeće podrške državama Zapadnog Balkana, predložila dodatni investicioni paket od 6 mlrd EUR kroz obezbjeđivanje dvije milijarde bespovratnih sredstava, a 4 mlrd EUR u obliku povoljnih zajmova. Od tog iznosa, za Crnu Goru je planirano oko 413 mil EUR.

- Vlada Crne Gore je snažno opredijeljena da, zajedno sa Evropskom komisijom, kroz instrument Plana rasta, radi na planiranju i praćenju sprovođenja reformi, koje će doprinijeti ekonomskom i ukupnom razvoju društva i ubrzati proces pristupanja EU. Vlada Crne Gore će, na osnovu postojećih preporuka, uključujući prethodne ekonomske i reformske programe, paket proširenja i postojeće političke dijaloge, pripremiti Reformsku agendu, kao predlog mjera usmjerenih na reformu i rast - poručili su članovi delegacije Vlade Crne Gore u Briselu.

Oni su sa predstavnicima Evropske komisije, razgovarali o Planu rasta i Agendi prioritetnih reformi. U ime Vlade, na sastanku su učestvovali potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj, kao i ministri evropskih poslova i energetike i rudarstva, Maida Gorčević i Saša Mujović.

Predstavnici Evropske komisije su istakli da se, kroz finansijsku podršku EU, Crna Gora podstiče da, u kratkom roku, kombinacijom reformi i investicija, istovremeno uveća stopu ekonomskog rasta i ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji. Kako su kazali, na ovaj način će se, uz već definisana sredstva koja Zapadni Balkan ima na raspolaganju kroz pretpristupne fondove, prvi put izjednačiti s finansijskom podrškom koju u prosjeku dobijaju građani EU.

- Na taj način, EU želi da podstakne ekonomski rast, smanji značajnu razliku u životnom standardu između Zapadnog Balkana i EU, i podstakne region na sprovođenje intenzivnijih reformi u procesu evropske integracije - poručili su iz EK.

Ministri su kazali da će Vlada, u najkraćem roku, pripremiti i dostaviti EK predlog Reformske agende, sa konkretnim predlozima mjera podrške u tri prioritetne oblasti: poslovni ambijent, digitalizacija i inovacije i energetika. Poručili su da će Vlada kandidovati između 60 i 80 reformskih mjera, koje će biti realizovane u naredne 4 godine, što će biti preduslov za dodjelu dijela finansijske podrške.

Takođe, kako je istaknuto, dio reformske agende će obuhvatiti i dio ključnih reformi koje se odnose na vladavinu prava i reformu javne uprave, a koje su od posebnog značaja za proces pristupanja EU.

- Značajan dio reformi koje su predmet Plana rasta je već definisan kroz okvir pregovaračkog procesa, što će doprinijeti kvalitetu i ubrzati pripremu Agende reformi. Dobra osnova za ovaj dokument biće i priprema novog Programa ekonomskih reformi 2024-2026, kao i preporuke iz nedavno objavljenog Izvještaja EK o Crnoj Gori - saopštili su predstavnici Vlade.

Kako je kazao ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, Vlada Crne Gore će provesti ekonomsku reformu, unaprijediće ambijent za mala i srednja preduzeća i pojačaće inspekciju kako bi neformalna ekonomija postala u zoni formalnosti.

- Tako ćemo ispuniti očekivanja, koje nisu samo zahtjevi Evropske unije nego cilj Vlade, želimo da ostvaramo jedan takav ambijent da privučemo što više sredstava iz Plana razvoja. Crna Gora je veoma posvećena euroatlanska država i kredibilan NATO partner i nadamo se da će biti prva naredna članica Evropske unije - naveo je Đeljošaj.

- Crna Gora ima jedinstvenu priliku da, na temelju kvalitetne pripreme i uspješne implementacije Plana rasta ostvari značajan ekonomski, kao i napredak u pregovaračkom procesu - kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je poručila da je Vlada odlučna da ubrza sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, kao i da u kratkoročnom periodu ispuni preporuke iz ovogodišnjeg Izvještaja EK.

- Imamo ambiciozan, ali realan rok. Vlada će, do sredine decembra, za kada je planiran Samit EU – Zapadni Balkan, pripremiti i predložiti set reformi - kazala je Gorčević.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović kazao je da su pred crnogorskom Vladom i novoformiranim ministarstvom za energetiku i rudarstvo mnogi izazovi, ali i razvojne šanse.

- Predstoji nam intenzivan period aktivnosti, a visoko na agendi rada su digitalizacija nacionalnog elektrodistributivnog sistema, energetska tranzicija i dekarbonizacija kroz izgradnju kapaciteta u oblasti solarnih, hidro i vjetro potencijala, kao i jačanje prenosne i distributivne mreže - istakao je Mujović i dodao da Crna Gora želi podršku EU po pitanju pokretanja proizvodnje "zelenog čelika" - kazao je Mujović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.