NavMenu

Revizija Vlade FBiH: Nastavljeno neracionalno prikazivanje troškova

Izvor: eKapija Utorak, 28.06.2011. 15:29
Komentari
Podeli

Vođenje evidencije o dolascima na posao državnih službenika i namještenika propisano je instrukcijom još 2009. godine, a ista obveza uvedena je za savjetnike premijera i njegovog zamjenika (uz suglasnost premijera), ali se ona još nije počela provoditi.

Naime, najnovija revizija poslovanja Vlade FBiH je utvrdila da još nije pribavljena navedena suglasnost premijera, te da su savjetnici nastavili praksu iz ranijeg perioda da sami za sebe vode evidenciju.

Značaj vođenja evidencije o prisustvu na poslu, ležu u činjenci da se na bazi toga vrši obračun i isplata naknada koje nemaju karakter plaće, kažu revizori. "Smatramo da bi se internim aktom trebalo regulirati pitanje vođenja evidencija o prisustvu na poslu za članove Vlade FBiH, obzirom da je ista osnova za ostvarivanje njihovih prava i obaveza iz radnog odnosa", ističe se u izvještaju.

Izvještaj je pokazao i da je prisutno nepoštivanje pravilnika koji se odnose na isplatu naknada za troškove službenih putovanja, procedura koje se tiču načina korištenja službenih mobilnih i fiksnih telefona, upotrebe službenih vozila, korištenje goriva za prijevoz službenim vozilima i sl.

Naime, revizija nije mogla potvrditi da su projekcije određenih rashoda i izdataka (bruto plaće i naknade troškova zaposlenih, putni troškovi, ugovorene usluge) urađene na osnovu relevantnih parametara i stvarnih potreba.

"Ni tijekom 2010. godine nisu izvršene izmjene i dopune Pravilnika o korištenju reprezentacije i ugostiteljskih usluga, u dijelu definiranja što se smatra troškom reprezentacije u poslovne svrhe, ograničenja troškova reprezentacije, niti načina pravdanja istih, kao postupanja sa primljenim poklonima u ime FBiH, iako je na navedeno ukazano i prethodnim revizijama", ističu revizori.

Zbog svega ovoga preporučuju Vladi da se priznavanje i obračun troškova za službena putovanja vrši samo na osnovu potpune dokumentacije, a u cilju dosljedne primjene odredbi Uredbe i Pravilnika Generalnog tajništva koji ovo reguluraju.

Smatraju da je potrebno internim pravilnikom o naknadama troškova za službena putovanja definirati obavezu izvještavanja o službenom putu i rezultatima koji su postignuti istim.

Navode da izdatke za telefonske usluge treba priznavati samo na osnovu računa za službene mobilne i fiksne telefone, u skladu sa Procedurama o načinu korištenja i upotrebi službenih mobilnih i fiksnih telefona, te raditi kontrolu nad korištenjem putničkih vozila. Revizori smatraju da je potrebno precizno i jasno utvrditi u kojim situacijama, za koje namjene i do kog iznosa se mogu kupovati pokloni i koristiti reprezentacija.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.