NavMenu

EPCG za sada neće povećavati cijenu kilovata

Izvor: Mina Petak, 24.11.2023. 09:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Nema naznaka da će Elektroprivreda (EPCG), kao snabdjevač, uskoro povećati cijenu električne energije, saopšteno je Pobjedi iz državne elektroenergetske kompanije.

Prema trenutnom proračunu Regulatorne agencije za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN), račun za električnu energiju mogao bi od 1. januara naredne godine da bude uvećan 5,63%, za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem, pod uslovom da EPCG kao snabdjevač ne poveća cijenu električne energije.

To pokazuju informacije i procjene REGAGEN-a u dosadašnjem procesu utvrđivanja cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije.

Agencija će konačnu odluku o regulatorno dozvoljenom prihodu Crnogorskog elektrodistributivniog sistema (CEDIS) za narednu i 2025. godinu donijeti naredne sedmice.

Agencija je za sada CEDIS-u odobrila 94,59 mil EUR regulatorno dozvoljenog prihoda za narednu godinu, što je 15% više nego što je bio prosječni godišnji dozvoljeni prihod te kompanije u prethodne tri godine, kada je iznosio 82,15 mil EUR.

Polovina vrijednosti računa za struju odnosi se na cijenu kilovata koju određuje EPCG, dok stavke na računu koje utvrđuje Agencija - naknade i cijene za rad Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), CEDIS-a i Crnogorskog operatora tržišta elektične energije (COTEE), čine drugu polovinu računa.

- Trenutno nema naznaka da će uskoro doći do povećanja cijene aktivne energije, ali čekamo usvajanje poslovnog plana za narednu godinu - saopšteno je iz EPCG.

Taj plan će, kako su objasnili, pružiti detaljne informacije o prihodima/rashodima EPCG u narednom periodu i biti dobar osnov za donošenje odluke o cijenama električne energije u narednom periodu.

- EPCG ne najavljuje povećanje cijene aktivne energije, nego napominjemo da, kao i svake godine, prilikom usvajanja poslovnog plana i analiza kvartalnih rezultata i pitanje cijene električne energije mora da se analizira, u smislu procjene da li je povećanje neophodno ili ne - dodali su iz EPCG.

Oni su naveli da odluku o cijenama aktivne energije mogu da donesu u bilo kom trenutku u toku godine.

Odluka, kako ističu, nije vezana za ni jedan konkretan datum, a "jedina obaveza je da 15 dana prije promjene cijene, o tome obavijesti javnost".

- Naime, od 1. januara ove godine, EPCG ima pravo da donosi odluke o promjenama cijene električne energije u skladu sa kretanjima na tržištu i rezultatima svog poslovanja, ali prilikom donošenja odluka EPCG uvijek uzima u obzir i druge mnogobrojne faktore, kako bi u finalnom procijenili da li je odluka dobra za nas i naše kupce. Najsvježiji primjer je kod naših susjeda, u Srbiji, koji su tokom prošle godine u nekoliko navrata mijenjali cijenu električne energije - rekli su iz EPCG.

Iz REGAGEN-a su naveli da će konačna odluka o utvrđivanju cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije biti donijeta u ponedjeljak, uzimajući u obzir eventualno dostavljene nove argumente, informacije i dokumentaciju.

Zbog toga, kako su naveli, informacije o visini regulatorno dozvoljenog prihoda CEDIS-a kao i njegovog uticaja na cijene za korisnike distributivnog sistema koje u ovom trenutku dijele sa javnošću, nijesu konačne.

REGAGEN je 2019. godine utvrdila regulatorno dozvoljeni prihod CEDIS-a od 82,15 mil EUR prosječno na godišnjem nivou za 2020, 2021. i prošlu godinu. Lani je CEDIS povukao svoj zahtjev za određivanje regulatorno dozvoljenog prihoda.

Regulator je prije godinu utvrdio regulatorno dozvoljene prihode, naknade i cijene za rad COTEE-a i CGES-a za ovu, narednu i 2025. godinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.