NavMenu

Evo na koji način se navodnjava Rum farma usred jordanske pustinje

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 30.10.2023. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com)Ilustracija
Da je poljoprivreda u pustinji moguća, dokaz je uspješna Rum farma u južnom Jordanu. Smještena je u dolini Wadi Rum, koja zbog svog izgleda nosi naziv Dolina Mjeseca. Okružena je planinama i pješčarama. Brojne su uske klisure, klizišta, pećine.

Ovo područje se odlikuje suhom klimom, a količina padavina na godišnjem nivou je izuzetno mala. Iznenađuju da bilo kakva biljka može rasti u ovakvim uslovima, ali lokalno stanovništvo srušilo je sve predrasude. Uključili su se u projekat i stvorili bogatu poljoprivrednu farmu.

Kako farma u sred pustinje?

Osnovana je 1986. godine u sred pustinje Wadi Rum na 2.000 ha. Na prvi pogled izgleda čudno da se neko usudio pokrenuti jednu ovakvu ideju i uopšte je realizovati.

Ključ ove zagonetke leži ispod užarene pješčane površine. U dubinama se nalazi veliki prirodni rezervoar vode odakle ju crpe sa dubine od 30 do čak 400m, a navodnjavanje se obavlja na kružnim poljima površine 78 ha pomoću okretne rampe sa mlaznicam za navodnjavanje, poznatim kao centralni pivot. Za smanjenje isparavanja i čuvanje vode od djelovanja ekstremnih pustinjskih temperatura koriste se specijalni plastični polituneli.

Žitnica Jordana

Biljke se uzgajaju u održivom poljoprivrednom sistemu posebnim tehnikama i metodama navodnjavanja koje su koristili stari Egipćani i Nabatejci. Specijalizovana je za uzgoj povrća, žitarica i stočne hrane.

Pješčano zemljište je u ovom slučaju idealno za uzgoj raznih poljoprivrednih kultura, a dolina se smatra žitnicom Jordana. Prepoznatljivi su po svojim patlidžanima, krompiru, kupusu, paradajzu, tikvama, smokvama, vinovoj lozi, naru i drugom.

U videu pogledajte kako izgleda navodnjavanje Rum farme:

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.