NavMenu

Porezna uprava FBiH: Nastavljene manipulacije u procesu fiskalizacije

Izvor: eKapija Petak, 17.06.2011. 12:12
Komentari
Podeli

Inspektori Porezne uprave od 29. marta ove godine započeli su aktivnosti koje se odnose na kontrolu i praktičnu primjenu odredbi Zakona o fiskalnim sistemima i pratećih podzakonskih akata. U provedenim inspekcijskim nadzorima uočene su određene nepravilnosti u primjeni i provedbi Zakona o fiskalnim sistemima, kako kod poreskih obveznika, tako i kod drugih učesnika u procesu fiskalizacije, konkretno kod "ovlaštenih" servisa i servisera, koji djelatnost obavljaju na području Kantona Sarajevo.

Uočene nepravilnosti se ogledaju, kako u načinu nabavke i isporuke fiskalnih uređaja, tako i u načinu prijavljivanja i podnošenja zahtjeva Poreznoj upravi Federacije BiH (tzv. ZIF obrazaca) te načinu evidentiranja, odnosno ne evidentiranja ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH kod već "fiskalizovanih" poreznih obveznika.

Provodeći aktivnosti iz svoje nadležnosti inspektori Porezne uprave FBiH su, na području Kantonalnog ureda Sarajevo, došli do podataka, informacija i dokumentacije da je jedan ovlašteni servis od više poreznih obveznika: uzimao novac za nabavku i instaliranje fiskalnih uređaja, a da iste nikad nije isporučio, da je jedan broj isporučenih fiskalnih uređaja instalirao protivno odredbama Zakona o fiskalnim sistemima, odnosno utvrđeno je da isti ne prijavljuju ostvareni promet na server Porezne uprave Federacije BiH, kao i da je za jedan broj fiskalnih uređaja podnio Zahtjev za inicijalnu fiskalizaciju (ZIF obrazac), s navedenim IBFU brojevima (serijskim brojevima fiskalnog uređaja), koji mu nisu dodijeljeni od strane Registrovanog proizvođača/zastupnika fiskalnog sistema.

"Provjerama na serveru Porezne uprave F BiH utvrđeno je da, od 11 fiskalizovanih poreznih obveznika od strane navedenog servisa i servisera, njih 10 ne prijavljuje ostvareni promet na server Porezne uprave F BiH, a da je jedan porezni obveznik, tek nakon tri (3) mjeseca od izvršene fiskalizacije, počeo s prijavljivanjem ostvarenog prometa na server Porezne uprave F BiH", saopćavaju iz Porezne uprave.

Prema dobijenim podacima od strane poreznih obveznika došlo se do podataka da se radi o više desetina prevarenih građana, zbog čega postoji realna opasnost da ovakav način ponašanja postane praksa, na koji način bi mogao biti ugrožen cjelokupan proces fiskalizacije u Federaciji BiH, što bi moglo izazvati nesagledive posljedice po fiskalnu stabilnost Federacije BiH.

Sve naprijed navedeno ukazuje da su se kod ovog servisa i servisera svjesno činile zloupotrebe i prevare sa svim obilježjima krivičnih djela iz KZ F BiH (Prevara iz člana 294. u vezi s Zloupotrebom povjerenja iz člana 297., Računalnim krivotvorenjem iz člana 394. i Računalnom prijevarom iz člana 395. KZ F BiH), o čemu je obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, koje je pokrenulo istragu.

Izvršenim pretresima i provedenim istražnim mjerama i radnjama došlo do osnova sumnje da su navedeni servis i serviser počinili i krivična djela iz oblasti poreza, što će biti predmet daljnjih aktivnosti svih učesnika u provođenju istražnih radnji, uz nadzor Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koje rukovodi navedenim aktivnostima.

Dosadšnji tok istražnih radnji i provjera ukazuje da je broj "prevarenih" poreskih obveznika znatno veći od prvobitno utvrđenog, što potvrđuju svakodnevne prijave prevarenih građana.

Također, Porezna uprava poziva sve građane i porezne obveznike, koji su oštećeni na naprijed navedeni način, da pomenute radnje prijave Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Federalnoj upravi policije ili Poreznoj upravi Federacije BiH, kako bi se spriječile dalje manipulacije u procesu fiskalizacije u F BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.