NavMenu

FERK: Nesmetano odlučuju o poskupljenju struje

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 16.06.2011. 08:53
Komentari
Podeli

Sve odluke Federalne regulatorne komisije za električnu energiju (FERK), pa i ona o novim cijenama, legalne su s obzirom na to da je rješenje o imenovanju Sanele Pokrajčić, kao člana FERK-a, objavljeno u "Službenim novinama".

Kazao je ovo sekretar FERK-a Ivica Drežnjak ocijenivši neutemeljnim izjave Slaviše Šućura, poslanika SDP-a i predsjednika Odbora za energetiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Šućur je ranije izjavio da Pokrajčićeva nije legalni član FERK-a, jer njeno imenovanje nije potvrdio Parlament FBiH, pa samim tim odluke ove institucije nemaju pravnu vrijednost. Ovaj stav iznio je uoči odluke FERK-a o novoj cijeni struje čije je povećanje zatražila ranija uprava "Elektroprivrede BiH" (EP BiH). Odluka FERK-a o novim, višim cijenama struje očekuje se do karaja juna.

Nema problema ako su odluke regulatora donošene jednoglasno, rekli u Odboru za energetiku.

U FERK-u kažu da je novi Nadzorni odbor EP BiH, kojeg je imenovala Vlada FBiH sa premijerom Nerminom Nikšićem iz SDP-a na čelu, potvrdio zahtjev za poskupljenje struje, pa stoga ne znaju zašto je Šućur protiv.

Pojedini članovi Odbora za energetiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji će sjednicu imati 21. juna, smatraju da je odgovornost na Parlamentu FBiH čiji je novi saziv imao dovoljno vremena da riješi pitanje člana FERK-a. Dodaju da, ako su odluke FERK-a donošene jednoglasno onda ne postoji nikakav problem.

Stanko Primorac, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, pretpostavlja da FERK u Poslovniku ima predviđenu situaciju šta se radi ako jedan član nije potvrđen. Nije mogao odgovoriti zašto ovo nije riješeno u Parlamentu FBiH, te istakao da je vjerovatno situacija sa formiranjem vlasti nakon oktobarskih izbora na to uticala.

"Nadam se da će Parlament reagirati na dobar način da taj nedostatak bude otklonjen", kazao je Primorac.

Po Poslovniku o radu FERK-a samo odluke donose većinom glasova od ukupnog broja članova, a ima ih troje.

Legalnost odluka FERK-a osporena je jer imenovanje člana ovog tijela Sanele Pokrajčić nije potvrdio Parlament FBiH

"FERK mora raditi, imati kontinuitet. Procedura imenovanja članova je takva da Vlada FBiH na imenovanje traži suglasnost predsjednika i potpredsjednika FBiH i to onda šalju u Parlament na potvrđivanje. S obzirom na to da to dugo traje, Vlada FBiH je donijela rješenje o privremenom imenovanju Sanele Pokrajčić i to je objavljeno u `Službenim novinama`", istakao je sekretar FERK-a Ivica Drežnjak.

Vlada FBiH je u februaru prošle godine predložila imenovanje Pokrajčićeve za člana FERK-a iz reda hrvatskog naroda nakon što prvorangirani kandidat, dotadašnji predsjednik Zdenko Šimunović, nije dobio podršku bivše predsjednice FBiH Borjane Krišto. U decembru prošle godine Vlada je rješenjem imenovala Pokrajčićevu na period od 60 dana, odnosno do konačnog imenovanja novog člana, a poništila rješenje o privremenog imenovanju Šimunovića koje je na snazi bilo od 2008. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.