NavMenu

Osniva se prvi Naučno-istraživački centar za digitalne inovacije u Istočnom Sarajevu

Izvor: eKapija Petak, 20.10.2023. 11:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)Ilustracija
Naučno-nastavno vijeće Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu usvojilo je Elaborat čime je počeo proces osnivanja Naučno-istraživačkog centra za digitalne inovacije sa strateškim fokusom na digitalnu poljoprivredu i korišćenje IKT u zaštiti životne sredine.

- Radi se o prvom subjektu ove vrste u državi kojim se otvaraju nove mogućnosti za razvoj kako Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovih organizacionih jedinica, tako i privrede, civilnog društva, te organa javne uprave - navedeno je u saopštenju Elektrotehničkog fakulteta.

Osnivanjem Centra ulazi se u narednu fazu već započetih aktivnosti u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine koje realizuju istraživači sa Eelektotehničkog fakulteta u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom i vanjskim korisnicima.

- Iz seta ciljeva budućeg Centra vidljivo je da se radi o svojevrsnoj platformi koja će doprinijeti jačanju svijesti i kompetencija u oblasti primjene digitalnih tehnologija u poljoprivredi i zaštiti životne sredine kod studenata, akademskog osoblja i spoljnih korisnika. Kroz podršku inovacijama i preduzetništvu, ojačaće se saradnja visokog obrazovanja sa privredom i okruženjem - navedeno je u saopštenju, prenosi Filter.

S obzirom na strateški fokus, Centar će podstaći interdisciplinaran pristup istraživanju, poručuju sa fakulteta.

Četiri su ključne oblasti u kojima će se realizovati aktivnosti centra, gdje će se osim edukativnih i naučno – istraživačkih, sprovoditi aktivnosti podrške inovacijama i preduzetništvu, te promocija i podizanje svijesti o benefitima koje donosi upotreba digitalnih tehnologija u poljopriovredi i zaštiti životne sredine.

Nako završetka procedure osnivanja na univerzitetskim organima, slijedi uspostavljanje organa Centra, opremanje kroz SMART Erasmus Plus projekat i zvanični početak rada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.