NavMenu

Italijanska privreda zarobljena u dubokoj recesiji bez jasnog izlaza

Izvor: RT Balkan Četvrtak, 05.10.2023. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / RGY23)Ilustracija
Italijanski proizvođači su upravo pretrpjeli šesti uzastopni mjesečni pad aktivnosti koji signalizira duboku industrijsku recesiju, prema istraživanju S&P Global. Indeks zasnovan na odgovorima menadžera nabavki iznosio je 46,8 u septembru, u poređenju sa 45,4 u avgustu. Iako je rezultat bolji u odnosu na prethodni mjesec i dalje je ispod nivoa od 50 što ukazuje na pad privredne aktivnosti.

- Čini se da je italijanska industrijska privreda zarobljena u dubokoj recesiji bez jasnog izlaza. Nove porudžbine, kako domaće tako i međunarodne, se smanjuju, a čak su i očekivanja za buduću proizvodnju pala znatno ispod njihovog dugoročnog prosjeka - naveo je Tarik Kamal Čodri, ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci.

Istraživanje PMI jeste ukazalo na porast zaposlenosti, ali je to uglavnom bio odgovor na nedostatak kvalifikovanih radnika.

Problemi sa kojima se suočavaju italijanske fabrike dijele sa kolegama širom kontinenta koji se bore sa sporošću globalne potražnje koju predvodi Kina. Za treću najveću ekonomiju evrozone, podaci o industrijskim problemima ukazuju na dalju slabost nakon neočekivanog pada u drugom kvartalu.

To će pogoršati izazov za premijerku Italije Đorđu Meloni, koja je računala na rast koji će pomoći u podizanju javnih finansija. Njena vlada je prošle nedelje saopštila da će odložiti ispunjavanje ciljeva deficita Evropske unije do 2026. godine pošto poštuje obećanja glasača o smanjenju poreza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.