NavMenu

KHOV RS utvrdio: Podgorčki Otrantkomerc i slovenačka ETA Živilska industrija za akcije Čajavec mega moraju da ponude više para

Izvor: eKapija Srijeda, 27.09.2023. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Komisija za hartije od vrijednosti RS je donijela rješenje kojim se utvrđuje da Otrantkomerc iz Podgorice i ETA Živilska industrija iz Slovenije koja zajednički djeluju od 22. februara 2022. godine imaju obavezu objavu ponude preuzimanja banjalučkog Čajavec Mega.

Kako se navodi u objavljenom rješenju obavezna je objava ponude po minimalnoj cijeni od 0,9663 KM po akciji u roku od 15 dana od prijema odluke.

Takođe Komisija je naložila preduzeću Otrantkomercu da proglasi nevažećim obavještenje o namjeri objavljivanja ponude za preuzmanje akcija Čajavec Mega objavljenom 30. avgusta ove godine.

- Svaki akcionar emitenta Čajavec Mega Banjaluka može, putem nadležnog suda, zahtijevati obavezno zaključenje ugovora o prodaji akcija pod uslovima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje - dodaje se.

Naime, u rješenju se dodaje da su 22. februara 2022. ETA Živilska industrija iz Kamnika (Slovenija) i Otrantkomerc Podgorica kao lica koja djeluju zajednički bili vlasnici ukupno 30,17% akcija s pravom glasa, te je time nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Dana 30.8.2023. ova dva preduzeća su objavili obavještenje o namjeri objavljivanje ponude za preuzimanje emitenta Čajavec Mega. U istom je navedeno da ponudilac samostalno djeluje u postupku preuzimanja, kao i da se obavezuje da će svaku akciju platiti cijenu od 0,30 KM koja predstavlja najvišu cijenu po kojoj je ponudilac sticao akcije u periodu od godinu dana prije dana nastanka obaveze objavljivanja ponuda za preuzimanje. Kako obaveza za objavljivanje ponude za preuzimanje emitenta nije nastala 30.8. 2023. nego sticanjem akcija 22.2.2022. Komisija je donijela objavljeno rješenje.

Knjigovodstvena vrijednost akcija Čajavec Mega na dan posljednjeg godišnjeg izvještaja prije dana nastanka obaveze objavljivanja ponude odnosno na dan 31.12.2021. iznosila je 0,9663 KM po akciji, samim tim bila viša od ponuđenih 0,30 KM.

Dodaje se i da je rješenje doneseno 25. septembra konačno, kao i da se ne može podnijeti žalba, ali da može tužba za pokretanje upravnog spora pred Okružnim sudom u Banjaluci.

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.