NavMenu

Najtoplija voda u Evropi i najljubazniji ljudi - Ova banja u Srbiji izdvaja se po mnogo čemu

Izvor: B92 Ponedjeljak, 25.09.2023. 08:11
Komentari
Podeli
(Foto: Olja Simović)
Od sjevera do juga Srbije nalaze se banje koje vam mogu ponuditi različite sadržaje. Tu su moderni velnes i spa centri, ali i veliki broj apartmana. A velika prednost banja je što ih možete posjetiti u bilo koje doba godine – i ljeti i zimi.

Svi od putovanja žele da izvuku neko drugačuje iskustvo, od razbijanja rutine, uživanja u tišini i miru, pa do adrenalinskih iskustava. Zato je Jošanička banja idealna lokacija za sve navedeno.

Prije svega, Jošanička banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, a neposredna blizina Kopaonika kao najatraktivnije zimske turističke destinacije, čini je idealnom i za one željne avanture.

Blagotvorna voda, prijatna nadmorska visina i klima, kao i dobra saobraćajna povezanost polazna su osnova za mjesto u kome je priroda u službi zdravlja. Jošanička banja i njena okolina su bogate zelenilom i šumama u kojima dominira Banjski borjak, koji predstavlja dio prirode posebne vrijednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Sa ljekovitim vodama Jošaničke banje prvi su bili upoznati Rimljani, a njihovo blagotvorno dejstvo koristili su i Turci.

Temperatura vode od 77 stepeni predstavlja veliki potencijal za balneološki turizam i čini Jošaničku banju atraktivnom destinacijom za liječenje niza oboljenja, pripremu sportista, kutak za odmor i rekreaciju.

Bogata gastronomska ponuda koja pruža nezaobilazne specijalitete u restoranima i ljubaznost domaćina ostaće za pamćenje i pružiti istinsko uživanje.

Inače, upravo ta ljubaznost je ono što ovu banju izdvaja. Naime, prema riječima mnogih turista koji rado daju recenzije na mrežama, na prvom mjestu izdvajaju nevjerovatnu ljubaznost stanovnika ove banje.

Obilježene pješačko-biciklističke staze pružaju mogućnost ljubiteljima prirode i avanturistima da se upoznaju sa skrivenim ljepotama ovog dijela planine, odnosno sa Zelenim vratima Kopaonika, navodi Raska turizam.

Osim uživanja u prirodi i blagodetima vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima.

Kroz njenu istoriju prošli su mnogobrojni slavni ljudi, a neki su i rođeni u ovom kraju. Među poznatim precima su srpski patrijarh German i Milunka Savić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.