NavMenu

Konačno: Propisi o hrani koji garantuju ravnopravan položaj domaćim proizvođačima na tržištu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 06.06.2011. 12:19
Komentari
Podeli

Vijeće ministara BiH nedavno je na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine donijelo devet propisa o hrani koji su usklađeni sa propisima EU.

Kako su za ekapija.ba kazali u Agenciji za sigurnost hrane BiH radi se o Pravilniku o proizvodima od jaja, Pravilniku o keksima i srodnim proizvodima, Pravilniku o kafi, proizvodima od kafe, surogatima i proizvodima od surogata, Pravilniku o neželjenim supstancama u hrani za životinje, Pravilniku o hrani obogaćenoj nutrijentima, Pravilniku o hrani namijenjenoj za upotrebu u energetski ograničenoj ishrani za smanjenje tjelesne mase, Pravilniku o hrani za posebne prehrambene potrebe, Pravilniku o dijetalnoj hrani za posebne medicinske potrebe i Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima.

"Donošenje Pravilnika o hrani za posebne prehrambene potrebe omogućuje se ispunjavanje posebnih nutritivnih zahtjeva određenih kategorija osoba sa posebnim prehrambenim potrebama, odnosno osoba čiji su digestivni procesi ili metabolizam poremećeni, koje se nalaze u posebnom fiziološkom stanju i koji su stoga u mogućnosti imati posebnu korist od kontrolirane upotrebe određenih supstanci u prehrambenim proizvodima i dojenčadi ili male djece u očuvanju dobrog zdravlja", kazao je Sejad Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Naime, propisi o hrani, koji su usklađeni sa propisima Evropske unije osiguravaju visok nivo zaštite života i zdravlja potrošača, omogućavaju ravnopravan položaj bh. proizvođača na domaćem i međunarodnom tržištu, te djelotvorno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta.

"Agencija za sigurnost hrane BiH, radi uvođenja savremenog integriranog sistema sigurnosti hrane, ulaže velike napore na usaglašavanju bh. zakonodavstva iz oblasti sigurnosti hrane sa zakonodavstvom Evropske unije. Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, u proteklom periodu donesen je Zakon o GMO i 66 pravilnika o hrani, materijalima i predmetima u kontaktu s hranom", kaže Mačkić.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.