NavMenu

Banjaluka uzela kredit od 5 mil KM za spas Akvane

Izvor: Capital Četvrtak, 07.09.2023. 09:07
Komentari
Podeli
Akvana Banaj Luka (Foto: Aquana.ba)Akvana Banaj Luka
Grad Banjaluka je uzeo od Raiffeisen banke kredit od 5 mil KM za spas preduzeća Akvana, ali i to neće biti dovoljno da pokrije sve obaveze ovog gubitaša.

Gradski menadžer Grada Banjaluka Bojan Kresojević potvrdio je da je procedura za obezbjeđivanje kredita pokrenuta odmah nakon što je odluku lokalnog parlamenta, koja je usvojena u junu potpisao i pečatirao predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković. Tvrdi da za realizaciju odluke nije neophodna njena objava u Službenom glasniku Grada Banjaluka.

Niža kamatna stopa

- Odluka o ovom kreditu je pojedinačni akt, koji je morao da potpiše predsjednik Skupštine grada i pečatira. S obzirom da se radi o pojedinačnom aktu u njemu je navedeno da stupa na snagu danom donošenja, a da će objaviti naknadno u Službenom glasniku Grada. Nije opšti akt koji mora čekati da stupi na snagu tek osam dana nakon objave u Službenom glasniku - kazao je Kresojević.

Naveo je da su od banka tražili da dostave svoje ponude te da su oni izabrali najpovoljniju za Grad Banjaluku.

- Iako je postupak nabavke kredita ne mora proći proceduru javnih nabavki mi smo ipak tražili dostavljanje ponuda. Poslali pozive svim bankama i dobili smo tri ponude. Najpovoljnija ponuda je imala kamatu od 5,2% što je značajno ispod 6,2% koliko je bila fiksna kamatna stopa koju je prihvatila Skupština grada - objasnio je on.

Dodao da je za kreditora izabrana Raiffeisen banka.

- Nadamo se da će sredstva za sedam do deset dana biti operativna i nakon toga imamo proceduru dokapitalizacije Akvane kroz sudski registar i u pregovorima smo sa dobavljačima da u maksimalnoj mjeri izmirimo ove obaveze - naveo je Kresojević.

Kredit nije dovoljan za sve dugove

Iako se Grad zadužio višemilionskim kreditom Kresojević kaže da ta suma neće biti dovoljna da se izmire sve obaveze Akvane.

- Mislim da ćemo ovim novcem izmiriti više od 70% obaveza - kazao je Kresojević i dodao da prema njihovim procjenama dugovanja Akvane iznose 5,7 mil KM, bez kamata čiji iznos još nije procijenjen.

Najveći dio kredita ide Novoteksu

U elaboratu koji je prihvatila Skupština grada Banjaluka je navedeno da bi na dugovanja trebalo biti potrošeno 3,5 mil KM od koji je najveći dug prema preduzeću Novoteks. On je veći od 2,3 mil KM.

Naveo je da će se manji dio kredita uložiti u nove sadržaje koji su predviđeni elaboratom za održivo poslovanje ovog preduzeća.

U pitanju je izgradnja novih sadržaja na otvorenom bazenu.

- Kada je u pitanju ugostiteljstvo fokus je da se ta oblast reguliše kroz javno privatno partnerstvo, kako bi maksimalno iskoristili potencijal od zakup tog prostora s obzirom da je projektovano šest puta povećanje prihoda od zakupa - naveo je Kresojević.

Preduzeće na vještačkim plućima

Govoreći o trenutnoj situaciji u ovom preduzeću Kresojević kaže da zvanično račun nije blokiran, ali nezvanično ostali su bez kiseonika.

- Sve dok imate neizmirene obaveze niko neće da se javi na tender, ne možete planirati nove aktivnosti i povećati prihode, preduzeće funkcioniše na vještačkim plućima - zaključio je Kresojević.

Rashodi veći od prihoda

V.d. direktor Akvane Sveto Lazić kaže da čekaju da krene realizacija o dokapitalizaciji preduzeća.

- Preduzeće radi u nekoj normalnoj dinamici, plaćamo tekuće obaveze onoliko koliko možemo i stižemo. Pokrivamo se sa onim što dobijemo od sezone, koliko možemo, ali rashodi su ogromni i ne možemo ih pokriti kroz grant koji izdvaja Grad ili kroz naše prihode - kazao je Lazić.

Napomenuo je da objekti ovakve vrste nigdje u svijetu nisu rentabilni i da im je potrebna podrška sistema da bi funkcionisali.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.