NavMenu

Zbog duga Toplane prema IRB-u upitno grijanje u Banjaluci

Izvor: Capital Četvrtak, 24.08.2023. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nikkytok/shutterstock.com)Ilustracija
Stara banjalučka Toplana u velikim je finansijskim problemima, a to bi trebalo da zabrine sve korisnike grijanja u gradu iako ovo preduzeće od 2018. godine ne upravlja tim sistemom.

Naime, oni su Eko toplanama, a koje su preuzele njihovu djelatnost, iznajmili opremu, objekte i infrastrukturu koja je založena i na koju pravo ima Investiciono – razvojna banka Republike Srpske koja je otkupila obveznice Toplane, a koja je novac iskoristila za gradnju rejonskih kotlovnica.

U korist IRB-ovog Fonda za restituciju založeni su objekti i zemljište vrijedno 19,3 mil KM i mašinska oprema vrijedna nešto preko 8 mil KM.

U Toplanama poručuju da im je likvidnost ugrožena te da obaveze prema IRB-u više ne mogu plaćati, te pozivaju grad da ih preuzme, jer će u suprotnom doći do velikih problema.

- Ukoliko Grad ne preuzme obavezu prema IRBRS od Toplane, ista će ući u problem nelikvidnosti. U slučaju neizmirivanja obaveza banka će aktivirati Ugovor o zalogu, a time će naredna grejna sezona biti upitna - upozorovaju u ovom preduzeću.

Prema njihovom mišljenju Grad bi trebao preuzeti obavezu prema IRB-u po osnovu prve emisije obveznica od koje su građene kotlovnice.

- Toplana je otplatila 5,9 mil KM, ali ostaje dug od nepunih 9 mil KM.

Mjesečna rata trenutno iznosi 136.086 KM, a njihov redovni priliv je jedino zakupnina od Eko toplana od 500.000 KM na godišnjem nivou.

- Okvirnim zakonom o zalozima je određeno da založni povjerilac može pokrenuti postupak izvršenja, koji podrazumijeva i prodaju založene imovine, ukoliko Toplana kao založni dužnik, ne bude uredno izvršavala svoje obaveze. Toplana neće moći izmirivati svoje obaveze po osnovu emitovanih obveznica, čijom emisijom je pribavljen novac za izgradnju rejonskih toplana na drvnu sječku - navode oni.


Tvrde da je Grad dužan da preuzme ovu obavezu jer se kroz Ugovor o strateškom partnerstvu, 2017. godine sa firmom IEE koja je jedan od osnivača Eko toplana obavezao da će riješiti obaveze stare Toplane i obezbijediti njenu funkcionalnost jer je ona sastavni, neizostavni dio toplifikacionog sistema.

Inače, na narednom skupštinskom zasjedanju naći će se izvještaj o poslovanju Toplane u prošloj godini. Prema tom izvještaju ovo preduzeće je imalo poslovni gubitak od 940.000 maraka.

U upravi ovaj rezultat pravdaju dešavanjima iz prethodnog perioda i nagomilanim obavezama. Samo po osnovu kamata na obaveze iz prethodnog perioda morali su da plate 1,3 mil KM.

- Da nije bilo ovih rashoda na teret tekućeg perioda, ostvareni finansijski rezultat ne bi bio negativan - navode u Toplani.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.