NavMenu

Nastavak sezone grijanja u Banjaluci pod znakom pitanja - Gradonačelnik poručuje da grad neće ostati bez grijanja

Izvor: RTRS Četvrtak, 24.11.2022. 12:05
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Banjaluka)
Zbog povećanja cijena energenta, kao i svih ostalih troškova proizvodnje i distribucije i kompletnog poslovanja, grijna sezona u Banjaluci od 1. januara 2023. godine je pod znakom pitanja, naveli su iz Eko toplane.

Kako navode osim navedenih poskupljenja, uz prihode od prodaje toplotne energije po cijenama utvrđenim u februaru 2018. godine, Eko toplane Banjaluka od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energent, kao ni da obezbijede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije.

- Kada je riječ o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu, kada su utvrđene još uvijek aktuelne cijene potrošnje toplotne energije, do danas bilježimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46%, dok je cijena električne energije porasla za 100%, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta, u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88%, dok su troškovi tekućeg održavanja veći čak za 131% - navedeno je u saopštenju.

Iz Eko toplane su naveli da su u cilju rješavanja ovoga problema, u martu 2022. godine, uputile zahtjev Gradu Banjaluka za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

- Nakon što smo dobili negativan odgovor i nastavili da poslujemo u otežanim okolnostima, sada smo došli u situaciju da se poslovanje ovog privrednog društva dovodi u pitanje - navode iz Eko toplane.

Grad je tada Eko toplanama odobrio subvenciju od 2 mil KM (iako je do kraja godine bila potrebna subvencija od 4 mil KM), od kojih je za sada isplaćen jedan milion. Ova subvencija bila je djelomično rješenje problema, kako bi Eko toplane prebrodilr krizu do početka sezone grijanja.

- Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja cijena svih troškova, a Eko toplane su do sada uspjevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine, samim tim ni da obezbijedimo grijanje za oko 60.000 naših sugrađana - navodi se u saopštenju.

S obzirom na navedenu situaciju, Eko toplane su ponovo uputile zahtjev regulatoru, Gradu Banjaluka, za korigovanje cijena, koje bi u skladu sa porastom svih navedenih troškova, trebalo da budu uvećane za 59%. Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev Eko toplana, Eko toplane navode da očekuju ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja u Banjaluci i poslovanje Eko toplana.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da su iz preduzeća Eko toplane gradu poslali nerealan zahtjev za povećanje cijene grijanja od čak 59%, bez ikakvih argumenata, te naglasio da grad neće pristati na neutemeljene zahtjeve.

Stanivuković je rekao da grad neće ostati bez grijanja, saopšteno je iz Gradske uprave.

- Najaviti da je grijanje ugroženo, i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa gradom, koji je suvlasnik 49%, je krajnje neozbiljno i neodgovorno prema gradu i građanima Banjaluke - rekao je Stanivuković, nakon što je iz preduzeća Eko toplane saopšteno da je od 1. januara upitan nastavak sezone grijanja u Banjaluci.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.