NavMenu

Planovi za srpske aerodrome - Rekonstrukcija Ponikva za prihvat aviona Airbus A320 neo i Boeing 757, Morava dobija platformu za veće vazduhoplove

Izvor: eKapija Utorak, 15.08.2023. 08:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Matt Bowden)Ilustracija
Aerodromi Srbije podneli su Ministarstvu zaštite životne sredine zahteve za faznu rekonstrukciju Aerodroma Ponikve i proširenje platforme A na Aerodromu Morava.

Kako je navedeno u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat fazne rekonstrukcije Aerodroma Ponikve, rekonstrukcija će se raditi u pet faza.

Prva i druga faza podrazumevaju sanaciju poletno-sletne staze, okretnice rulne staze potrebne za okretanje aviona Airbus A320neo, osnovne staze, sistema za odvodnjavanje i kablovske kanalizacije.

Treća faza obuhvata proširenje okretnice na pragu 28 poletno-sletne staze, sa kako je navedeno, ciljem stvaranja mogućnosti za okretanje kritičnog aviona Boeing 757.

Predmet projekta faze četiri je izgradnja nove rulne staze i platforme, a u petoj fazi radiće se rekonstrukcija zaštitnog pojasa kraja poletno-sletne staze.

Studiju je izradilo preduzeće ECOlogica URBO doo iz Kragujevca.

U sklopu projekta proširenja postojeće platforme na Aerodromu Morava, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postojeće platforme za parkiranje aviona.

Kako se navodi, postojeća platforma se zadržava u delu površine od 4.925 m2, dok prošireni deo platforme zauzima površinu od 31.220 m2 odnosno takva da platforma odgovara kodnim slovima vazduhoplova za koje su parking pozicije namenjene i definisanom načinu kretanja vazduhoplova prilikom ulaska/izlaska sa parking pozicije. U ove dimenzije je uključena i rulna staza na platformi (apron taxiway).

U planu je i izgradnja novog sistema atmosferske kanalizacije, tretman atmosferskih otpadnih voda sa platforme, izgradnja zatvorenog vodonepropusnog retenzionog bazena sa pumpnom stanicom kako bi se obezbedilo kontrolisano isticanje u recipijent. Predviđena je i izgradnja sistema elektro-energetskih instalacija uključujući osvetljenje avio-platforme, kao i izgradnja sistema svetlosnog obeležavanja.

- Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova do kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe - piše u dokumentu.

Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja projekta Proširenje platforme A na Aerodromu Morava, izradilo je preduzeće NEO aerodromes engineering doo iz Beograda.

I. Ž.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.