NavMenu

Tokom jula u Kotoru prijavljeno 20% više gostiju nego 2022. - U hotelima dominiraju turisti iz Velike Britanije i Francuske

Izvor: Media Biro Petak, 21.07.2023. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Tokom jula mjeseca u Kotoru je prijavljeno 20% više gostiju nego 2022. godine, pokazuju podaci Turističke organizacije Kotor. Ovo je samo nastavak sjajnih rezultata koji su zabilježeni u predsezoni.

- Kada je Kotor u pitanju, postoji dosta razloga za zadovoljstvo. Maj i jun su po svim segmentima bili daleko iznad prošle godine, a gotovo po svim statističkim pokazateljima iznad 2019. koja se računa rekordnom godinom. Po broju gostiju koji imaju prijavljen boravak u našem gradu premašili smo 30 do 40% prethodnu godinu i nekih 20% referentnu 2019. Što se tiče broja izletnika oni su na nivou 2019. godine, broj kruzera isti kao 2019, imamo od 500 do 550 uplovljavanja što je zaista respektabilno - kazao je direktor TO Kotor, Jovan Ristić.

Što se tiče jula mjeseca, u svim različitim vidovima smještaja prijavljen boravak je do sada imalo oko 8.100 gostiju, posljednji su podaci Turističke organizacije. Struktura gostiju je raznovrsna, te su prisutni gosti sa različitih emitivnih tržišta.

- Kada su u pitanju hoteli i kolektivni smještaj uglavnom dominiraju gosti iz Velike Britanije, zatim Francuske. Ono što je jako interesantno, imamo visok procenat gostiju iz Turske, za to tržište postajemo veoma interesantni. Tu su i gosti iz SAD i naravno Rusije. Kada je u pitanju privatni smještaj, tu dominiraju gosti iz naših tradicionalnih emitivnih tržišta, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije i Ukrajine. Avio dostupnost sa određenih emitivnih tržišta je učinila da gosti sa tih tržišta budu dominantni u posljednje dvije godine - istakao je Ristić.

Kotor na prvi utisak oduševljava mnoštvo turista, a sve više je onih koji mu se već godinama vraćaju.

- Iz Bostona, Masačusetsa sam. Stvarno je prelijepo, divno se provodimo ovdje. Došli smo ovdje na dan, smješteni smo na sedmicu dana u Hrvatskoj - ispričala je jedna ispitanica.

- Meni ovo već treći put u Kotoru, ali neki od mojih prijatelja su po prvi put ovdje. Volim ovaj grad, fantastičan je. Vjerujem da ću i naredne godine ponovo doći - kazao je jedan od turista.

Kako bi mnogobrojnim gostima sa različitih krajeva svijeta ponudili kvalitetan sadržaj tokom njihovog boravka u gradu, TO Kotor vrijedno radi na razvoju kvalitetne ponude događaja iz različitih sfera. Manifestacioni turizam i ovog ljeta privlači veliki broj ljubitelja kulture, umjetnosti, sporta i dobrog provoda.

- Možemo govoriti o diverzifikaciji ponude i lokacijama na kojima se događaji odvijaju. Na teritoriji cijele opštine i svih mjesnih zajednica imamo manifestacije različitih karaktera. Od malih, tradicionalnih fešti i onih većih na koje su svi već navikli. Imamo za svakoga po nešto. Jul i avgust su vrhunac svega toga - napomenuo je Ristić.

Nakon još jednog uspješnog Kotorskog festivala pozorišta za djecu, festivalski program se nasatvlja uz KotorArt Don Brankove dane muzike, Fašinada Cup, Noć u šumi kostanja Gornjeg Stoliva, a kao novitet ove sezone 21. i 22. jula će biti organizovan Festival tribute bendova na glavnom gradskom trgu sa početkom u 22h.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Agro

Najveći maslinjak na Balkanu i najveća uljara u BiH u problemu - Puno posla, a niko neće da radi i pored odlične zarade

Najveći maslinjak na Balkanu prostire se na više od 500 tisuća kvadrata, a smješten je u Ljubuškom. Vlasnik, Dragan Mikulić, uz puno ulaganja, rada i truda, ovu priču pokrenuo je 2009. godine. Posla u maslinjaku ima tijekom cijele godine. Međutim, veliki problem je nedostatak radne snage, pa bi u budućnosti njegovo održavanje i opstanak mogli doći u pitanje. Maslinjak obitelji Mikulić u Ljubuškom najveći je na Balkanu. Prva maslina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.