NavMenu

EPCG i UCG rade na razvoju malih vjetroturbina i postrojenja za tečni ugalj

Izvor: eKapija Srijeda, 19.07.2023. 11:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / josealbafotos)Ilustracija
Elektroprivreda (EPCG) i Univerzitet Crne Gore (UCG) planiraju saradnju na razvoju obnovljivih izvora energije, a jedan od zajedničkih projekata mogla bi biti proizvodnja vjetroturbina snage 10 Kw.

Kako je saopšteno, saradnja Univerziteta Elektroprivrede na razvoju obnovljivih izvora energije u okviru zajedničkih projekata, bila je povod sastanka rektora UCG-a prof. dr Vladimira Božovića, profesora Mašinskog fakulteta UCG prof. dr Novaka Jaukovića i predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića sa predstavnicima menadžmenta EPCG.

- Univerzitet Crne Gore ima u Elektroprivredi pouzdanog partnera i instituciju koja prednjači u podršci, otvorenosti i spremnosti za saradnju sa Univerzitetom na dobrobit cijele zajednice. Stoga, neće izostati i naša podrška razvojnim, inovativnim projektima EPCG, posebno u domenu obnovljivih izvora energije - kazao je rektor Božović.

Na sastanku su predstavljeni konkretni modeli moguće saradnje Univerziteta i Elektroprivrede. EPCG-Željezara i Univerzitet bi mogli da rade na razvoju i proizvodnji vjetroturbine, snage 10 Kw. Napravljeni su već određeni nacrti mogućih rješenja, a posebnim istraživanjem bi se utvrdilo koji tip najviše odgovara pojedinim oblastima u Crnoj Gori.

- Njegovo postavljanje nije ekonomski zahtjevno, a monitoringom bi mogao da se sagleda najbolji potencijal odgovarajućeg modela. Drugi mogući vid saradnje je "osvajanje" tehnologije tečnog uglja kao ekološki prihvatljivog goriva, te osnivanje zajedničkog instituta za zelenu energiju u okviru kojeg bi se udarili temelji za dalji razvoj obnovljivih izvora energije - navodi se u saopštenju EPCG.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je kazao da je za Crnu Goru saradnja dvije jake institucije, kao što su Univerzitet i EPCG, od strateške važnosti za ekonomski razvoj Crne Gore.

- U Elektroprivredi Crne Gore imamo dvije poslovne filozofije. Prva je "proizvodi tamo gdje trošiš", što u perspektivi znači besplatnu energiju jer će omogućiti potrošaču da proizvodnja pokrije potrošnju. Druga poslovna filozofija je da hidroenergetsku infrastrukturu koristimo za priključenje većih solarnih elektrana iz razloga što bi ta kompatibilnost između solara i vode, mogla da ubrza razvoj energetike u Crnoj Gori - kazao je Đukanović.

Svoje sugestije za saradnju i dalji razvoj na sastanku su dali i izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG-a Ivan Mrvaljević, glavni direktor za operativno upravljanje EPCG Zoran Šljukić, kao i Martin Ćalasan, član Odbora direktora EPCG i profesor Elektrotehničkog fakulteta.

Zaključeno je da za dalji rad treba formirati zajednička komisiju koja bi razmatrala zajedničke projekte, a predloge za njih će EPCG dobiti od Univerziteta Crne Gore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija

FERK odbio dati saglasnost za korekciju EPBiH: Cijene struje do daljnjeg ostaju iste

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, kako je neslužbeno potvrđeno za portal Avaz, dati saglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja. Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a. Iz FERK-a će o obrazloženju ove odluke svakako izvijestiti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.