NavMenu

Izmislili novu profesiju, a broj klijenata samo raste

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 12.07.2023. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracja (Foto: Pixabay / StockSnap)Ilustracja
U posljednjih nekoliko nedelja, trener za karijeru Daren Kronijan primjetio je sljedeći trend: u oglasima za posao sve više se traže kandidati za potpuni rad na daljinu, a prilika "nestaje" kroz 48 do 72 sata, ako je ne ugrabite.

Kronijan objašnjava da se to dešava zbog česte potražnje za takvom vrstom rada. Ljudi sve više zaziru od tradicionalnih modela "od 9 do 17" ili svakodnevnih odlazaka u kancelariju, a neki neće čak ni hibridni režim.

U jednom momentu, udio pozicija koje podrazumijevaju potpuni rad od kuće smanjio se, jer su kompanije krenule da vraćaju radnike na posao, međutim, sada ponovo dolazi do zaokreta, jer osoblje pruža otpor.

Prema podacima LinkedIn-a, poslovi gdje se nudi stalni rad na daljinu i dalje obuhvataju skoro polovinu svih aplikacija na toj platformi u maju, iako su činili samo 11% svih oglasa.

Uklanjanjem geografskih barijera, poslovi na daljinu znače i proširenje profila i broja kandidata, jer se neće prijaviti samo oni koji žive u datom mjestu, piše Blumberg.

Kronijan ističe i da je konkurencija ogromna, svuda u svijetu.

Ova oštra neravnoteža ponude i potražnje postala je nova realnost za stotine hiljada kandidata za posao koji su, zbog brige u kući, načina života ili zdravstvenih razloga, odlučni da pronađu posao koji im omogućava slobodu i fleksibilnost da potpuno rade na daljinu.

Istovremeno, na konkurentnom tržištu kakvo je danas posebno izraženo u SAD, mnogi se obraćaju tzv. trenerima za rad na daljinu, kao što je Kronijan, koji im daje smjernice i podršku.

Takve usluge, pritom, nisu jeftine: jedna sesija može da košta klijenta oko 300 USD, dok višemjesečni programi prelaze cifru od 3.000 USD.

Na izvjestan način, ova vrsta koučinga ne razlikuje se mnogo od pružanja smjernica za obavljanje tradicionalnog posla. Primarna uloga ovih trenera je da pomognu kandidatima da pronađu željeni posao - na daljinu.

I za ovu vrstu apliciranja, potrebno je da pripremite CV, propratno pismo, da "gađate" kvalitetne pozicije, te da naučite kako da sebe predstavite u najboljem svijetlu i dokažete da ćete biti jednako efikasni, čak i ako niste prisutni fizički.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.