NavMenu

Inflacija došla i po pivo - Proizvođači smanjuju procenat alkohola, ali ne i cijene

Izvor: Telegraf biznis Srijeda, 21.06.2023. 15:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Kirtip)Ilustracija
Pivari u Velikoj Britaniji smanjuju sadržaj alkohola, ali ne i cijenu za nekoliko svojih najpopularnijih piva, kao dio onoga što se naziva šrinkflacija, odnosno smanjivanje količine nekog proizvoda, da se cijena ne bi povećavala.

Green King, veliki lanac pivara i pabova u Velikoj Britaniji, smanjio je sadržaj alkohola u svom popularnom Old Speckled Hen pale aleu na 4,8% sa 5%, rekao je portparol za CNN.

U martu, najstarija pivara u zemlji, Sheperd Neame, smanjila je sadržaj alkohola svojih flaširanih piva Spitfire i Bišops Finger na 4,2%, odnosno 5,2%, sa 4,5% i 5,4%, rekao je portparol.

Zanimljivo je da su pivari zadržali veličinu svojih flaša i limenki, sa istom količinom tečnosti, ali su smanjili količinu alkohola. Rečeno je da ova "inflacija pića" odražava praksu proizvođača hrane i supermarketa da smanjuju veličinu svojih proizvoda bez smanjenja cijena.

Budući da, prema zakonu Velike Britanije, pivari plaćaju manje poreza na pića sa nižim sadržajem alkohola, pojedini tvrde da su kompanije ovu uštedu spremile u džep, a da je ne prenose na kupce kroz niže cijene.

- Smanjenje alkohola "smanjuje porez koji plaćamo, a da pritom ne utiče na ukus piva - rekao je portparol.

Portparol kompanije Shepard rekao je za CNN da je smanjio sadržaj alkohola u svom pivu kako bi "proširio njihovu privlačnost" jer su potrošači "sve više birali pića sa nižim sadržajem alkohola kao deo zdravog načina života".

Portparol je takođe rekao da je pivara primetila "značajno povećanje" cijena sirovina, kao što su energija i staklo, i da je kao rezultat toga povećala cijene svih svojih piva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.