NavMenu

Počeli radovi na najtežoj dionici gasne interkonekcije Srbija-Bugarska - Završetak čitavog projekta očekuje se na jesen

Izvor: eKapija Srijeda, 19.04.2023. 10:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na najtežoj deonici gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, gde se gasovod ukršta sa autoputem počeli su juče, rekla je prilikom obilaska radova ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Vrednost radova na izgradnji gasovoda iznosi oko 90 mil EUR, a finansiranje uključuje 49,6 mil EUR bespovratnih sredstava EU, zajam EIB u vrednosti od 25 mil EUR i nacionalno sufinansiranje, navedeno je na sajtu ministarstva.

- Izgradnja gasne interekonekcije je od strateškog značaja za naš energetski sektor jer ćemo izgradnjom ovog gasovoda dobiti mogućnost da se snabdevamo gasom iz više izvora, kao što je Azerbejdžan i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj - naglasila je ona i dodala da očekuje da čitav projekat bude završen na jesen - istakla je ministarka.

Ona je dodala da je do sada na gradilište dopremljeno oko 100 km cevi, ili oko 90%, a da je fizička realizacija u ovoj fazi veća od planirane.

- Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska ima i regionalni značaj, zbog čega na ovom projektu imamo snažnu finansijsku podršku EU. Paralelno sa realizacijom ovog projekta, počeli smo izradu prostorne i tehničke dokumentacije za još jedan važan projekat za gasnu diversifikaciju Srbije, a to je izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Severne Makedonije - rekla je Đedović, navodi se na sajtu ministarstva.

Šef delegacije EU u Republici Srbiji Emanuele Žiofre tom prilikom je poručio da je "EU ponudila Srbiji da učestvuje u zajedničkoj nabavci gasa sa državama članicama EU".

Dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine. Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Takođe, EU podržava sa ukupno 33,6 mil EUR gradnju deonice gasne interkonekcije na teritoriji Bugarske, čija je dužina 60 km.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.