NavMenu

Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom

Izvor: eKapija Nedjelja, 05.02.2023. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je u petak u Bakuu da Srbija na jesen završava izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, kojom će se povezati sa izvorima gasa iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona, kao i sa LNG terminalima u Grčkoj.

Đedović je na ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Azerbejdžanu istakla da se Srbija u projekat Južnog gasnog koridora aktivnije uključila u kasnijoj fazi, ali ubrzano se radi na tome da postane deo ovog velikog lanca vrednosti, koje će joj omogućiti diversifikaciju izvora i veću sigurnost snabdevanja.

Ministarka je dodala da će izgradnja gasne interkonekcije u pravcu ka Srbiji biti završena na jesen, a prve isporuke gasa se očekuju početkom 2024. godine, što zavisi i od brzine komercijalnih pregovora svih uključenih strana.

Nadamo se da ćemo i tu imati maksimalnu efikasnost kako bi što pre gas iz Azerbejdžana mogao da potekne u pravcu Srbije, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da Srbija i Azerbejdžan imaju sve bolje bilateralne odnose, pre svega zahvaljujući dobrim odnosima predsednika dveju zemalja - Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, a da je važan izraz tih odnosa upravo saradnja u oblasti energetike.

Tokom posete Bakuu razgovaraćemo sa našim partnerima iz Azerbejdžana i o količinama i ceni gasa koje bismo dobijali novom gasnom interkonekcijom, o potencijalnoj izgradnji gasnih elektrana, kao i o mogućnostima za obezbeđivanje dodatnih količina električne energije iz Azerbejdžana, na čemu rade i druge zemlje u EU, navela je Đedović.


U izlaganju na ministarskom sastanku, Đedović je istakla da je azerbejdžanski gas već prepoznat kao deo rešenja za diverzifikaciju izvora snabdevanja gasom u Evropi, a da zahvaljujući novim gasnim interekonekcijama postaje i deo rešenja za veću energetsku bezbednost Srbije, ali i regiona.

Izgradnja gasnih interkonekcija i bolje povezivanje sa susedima otvara prostor za to da Srbija unapredi, ne samo svoju energetsku bezbednost, već da bude i tranzitna zemlja preko koje će azerbejdžanski gas stizati i do drugih zemalja u regionu i EU, napomenula je Đedović.

Ministarka je razgovarala i sa ministrom energetike Rumunije Virdžilom Popeskuom o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike, uključujući saradnju u vezi sa HE Đerdap i potencijalnim projektima, razvoju prenosnih sistema i mogućnostima za povezivanje gasnim interkonekcijama.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Građevina, Finansije

Poreska uprava RS kupuje zvorničku Mehaniku?

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je preporuku da Vlada Srpske preko Poreske uprave kupi zvorničku Mehaniku, kćerku firmu Fabrike glinice Birač u stečaju Podsjećamo, cjelokupna imovine Mehanike (zemljište, objekti, oprema i zalihe) na prvoj licitaciji prije tri mjeseca bila je ponuđena na prodaju za 14,19 mil KM. Nakon što na tri licitacije i pored snižavanja prodajne cijene nije stigla nijedna ponuda, četvrta licitacija po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.