NavMenu

Brčko: Rok za verifikaciju stare devizne štednje produžen do kraja 2012. godine

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.03.2011. 08:37
Komentari
Podeli

Vlada Brčko distrikta BiH podržala je na svojoj jučerašnjoj sjednici izmjene Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje, po kojima prihvaća produženje roka za verifikaciju stare devizne štednje do 31. prosinca 2012. godine, saopćila je press služba Vlade.

Pretpostavka je da u Brčko distriktu ima još oko 2 000 neregistriranih starih deviznih štediša, za čije će obveznice biti potrebno izdvojiti preko 17 milijuna maraka iz proračuna Brčko distrikta BiH.

Potporu brčanske Vlade dobila je i Odluka o broju učenika za upis u srednje škole Brčko distrikta za školsku 2011./12. godinu. Po toj odluci u četiri srednje škole Brčko distrikta bit će upisano 1 105 učenika u 46 odjela s 31 stručnim znanjem i zanimanjem.

Vlada je usvojila i odluku o formiranju tajništva Brčko distrikta, kao ovlaštenog tijela BiH za provođenje aktivnosti koje spadaju u obaveze definirane Mehanizmom čistog razvoja Kjoto protokola Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime.

Po toj odluci, predstojnici odjela Vlade Brčko distrikta predložit će po jednog predstavnika u stručni savjet Tajništva Brčko distrikta iz oblasti zaštite životne sredine, energetike, industrije, rudarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, ekonomskih odnosa i regionalne suradnje te prometa i financija.

Iz Informacije o stanju privrede vidljivo je da je tokom prethodne godine u odnosu na 2009. godinu zabilježen trend porasta zaposlenosti za 740 lica, ali i nezaposlenih lica je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje više od oko 1.000 lica, što je prouzročio povećan broj slučajeva fiktivnog prijavljivanja prebivališta. Informacija sadrži i efekte od podsticaja i bilježi pozitivan trend kod preduzeća koja koriste te podsticaje za razvoj poslovanja privrednih subjekata, kao i subvenciju kamata za njihove kredite kod poslovnih banaka.

Za te namjene je izdvojeno iz Budžeta distrikta 3 miliona KM, a 670 preduzeća u kojima je zaposleno 3.876 radnika je koristilo ove podsticaje. Pozitivni efekti se ogledaju u tome da su sredstva od podsticaja utrošena za nabavku osnovnih sredstava za rad ovih preduzeća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.05.2024.  |  Građevina

Logistički centar Lidla u Lepenici koštaće 100 mil EUR?

Predstavnici kompanije Lidl će 23. maja svečano postaviti kamen temeljac za izgradnju prvog logističko-distributivnog centra njemačkog giganta u BiH. Riječ je o centru čija je gradnja praktično već počela na lokaciji Lepenica, između Sarajeva i Kiseljaka, o čemu je BiznisInfo.ba ranije pisao. Ono što je zanimljivo i što je nova informacija, jeste da će gradnja samo ovog objekta koštati čak 100 mil EUR. Riječ je o ključnom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.