NavMenu

Otvorene prijave STO za izbor najboljeg turističkog sela u 2023. - Krupa na Vrbasu za sada jedina na široj listi

Izvor: eKapija Srijeda, 29.03.2023. 13:29
Komentari
Podeli
Splavovi Krupa na Vrbasu (Foto: Printscreen/Google maps)Splavovi Krupa na Vrbasu
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je saopštilo da je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) objavila poziv za prijave za odabir najboljeg turističkog sela za 2023. godinu u okviru aktivnosti unaprjeđenja uloge ruralnog turizma, a države članice UNWTO-a pozvane su da prijave maksimalno osam sela.

UNWTO želi odati priznanje selima diljem svijeta kroz prepoznavanje izvanrednih primjera ruralnih turističkih destinacija s kulturnim i prirodnim dobrima, koje čuvaju i promoviraju ruralne i društvene vrijednosti, proizvode i stil života i imaju jasnu predanost inovacijama i održivosti u svim svojim aspektima. Odabir se zasniva na evaluaciji njihovih resursa i inicijativa u devet oblasti koje pokrivaju tri stuba održivog razvoja: ekonomski, društveni i ekološki.

U skladu sa kriterijima UNWTO-a, za učešće na pozivu mogu se prijaviti sela koja zadovoljavaju sljedeće kriterije:
- maksimalno 15.000 stanovnika,
- selo je locirano u predjelu važnih tradicionalnih djelatnosti (poljoprivreda, šumarstvo, stočarstvo ili ribarstvo),
- selo njeguje zajedničke društvene vrijednosti zajednice.

Sela koja budu proglašena za najbolja turistička sela dobit će plakat i/ili tablu UNWTO-a kao priznanje. Također će im biti dozvoljeno da u skladu sa odredbama i uvjetima UNWTO-a koriste logo: "Najbolja turistička sela" u svim komunikacijskim sredstvima.


Sela koja prođu u Program nadogradnje dobijaju mogućnost dodatnih obuka i rada sa ekspertima na unaprjeđenju i eliminaciji uočenih nedostataka. Sva odabrana sela imaju priliku umrežavanja u BTV mrežu koju već čini preko 100 sela.

Prošle godine se prijavilo ukupno 136 sela, od kojih su titulu najbolja sela dobila 32, a 20 sela je prošlo u program nadogradnje, jedno od tih sela i je banjalučko selo Krupa na Vrbasu.

Podsjećamo da je 2021. godine Mokra Gora u Srbiji proglašena za najbolje turističko selo svijeta.

Više informacija za ovogodišnje prijave OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.