NavMenu

USAID uveo prestižni certifikat za turističko obrazovanje u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragon Images/shutterstock.com)Ilustracija
Obrazovanje u oblasti turizma u Bosni i Hercegovini kretat će se ka svjetskim standardima u skladu s prestižnim međunarodnim sistemom certifikacije, čije uvođenje u visokoškolske ustanove podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kroz svoj Projekt razvoja održivog turizma u BiH (Turizam), USAID je juče pokrenuo TedQual program Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) za izvrsnost u visokom obrazovanju u turizmu u BiH. Organizacija UN-a promovira globalno odgovoran, održiv i pristupačan turizam, a predstavljeni program certifikacije će poboljšati izvrsnost i efikasnost turističkog obrazovanja u BiH kako bi se studenti pripremili za karijeru u turizmu.

- Potencijal BiH kao međunarodne turističke destinacije dobro je poznat, ali turistička industrija svjetske klase ovdje može napredovati samo ako su zaposlenici odgovarajuće obučeni i sposobni zadovoljiti zahtjeve koje postavlja održiva industrija - rekla je direktorica misije USAID/BiH Courtney Chubb.

Ovaj prestižni program certifikacije osiguraće da buduća turistička radna snaga u BiH bude spremna za ovaj izazov, prenosi RTV Slon.

Analiza potreba radne snage turističkog sektora od 2021. do 2027. godine, koju je proveo USAID Turizam projekt, utvrdila je da će tokom narednih sedam godina u BiH nastati čak 18.500 novih radnih mjesta u turizmu. To znači da će bh. turističkoj industriji trebati i veći broj bolje kvalificiranih radnika. Program certifikacije poboljšat će turističko obrazovanje u tri univerziteta u BiH kako bi diplomci bili spremni odgovoriti potrebema sektora.

USAID Turizam će u okviru programa UN-a voditi univerzitete do certifikacije, što obično traje između šest i dvanaest mjeseci.

Omar Valdez, izvršni direktor Akademije Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO) izjavio je certifikat TedQual osmišljen je s ciljem zbližavanja turističkog sektora i univerzitetskih programa, tj. potreba poslodavaca u sektoru turizma i kadra koje proizvode institucije visokog obrazovanja.

- Usvajanjem TedQual programa certifikacije, univerziteti u BiH će krenuti stvarati kadrove koji su potrebni savremenom turističkom sektoru. Program TedQual također doprinosi kredibilitetu, prestižu i internacionalizaciji univeziteta koji učestvuju u njemu. Ne radi se samo o sticanju, već i o održavanju certifikata kroz stalno unaprijeđenje certificiranih programa - istakao je Valdez.

Jelena Gavrilović, načelnica odjeljenja za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu trgovine i turizma RS smatra da je usvajanje TedQual certifikata vrlo važan korak u unapređenju razvoja ljudskih resursa u turizmu u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

- Uz tehničku podršku projekta USAID Turizam trenutno radimo na formulisanju Strategije razvoja turizma RS 2021-2027, a analize koje smo proveli su pokazale da je nedostatak kvalifikovane radne snage jedan od najvećih izazova turističkog sektora.

Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, je naglasila da u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma zahvaljuje projektu USAID Turizam na pokrenutim aktivnostima usmjerenim na unaprijeđenje visokoškolskog obrazovanja u oblasti turizma kojim se planira pružiti stručna podrška zainteresiranim univerzitetima u Bosni i Hercegovini za certifikaciju po UNWTO TedQual modelu, a u cilju unaprijeđenja kvaliteta i efikasnosti procesa učenja studenata kako bi se što lakše mogli priključiti tržištu rada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Energija, Građevina

U toku pripreme za izgradnju HE Dabar, HET do sada uložio 140 mil EUR

Kineska kompanija Gedžouba, izvođač izgradnje Hidroelektrane Dabar vrijedne 661 mil KM, trenutno obavlja pripremne radove u zoni brane Pošćenje i mašinske zgrade, a preduzeće HE na Trebišnjici do sada je u ovaj projekat uložilo 140 mil EUR, izjavio je direktor HE Slaviša Stajić. - To se odnosi na izradu svih pristupnih puteva, vodovoda, 28 kilometara gradilišnih dalekovoda, izradu projektne dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.