NavMenu

Italijani žele da posluju sa vogošćanskim Pretisom

Izvor: Dnevne novine SAN Petak, 04.03.2011. 11:35
Komentari
Podeli

Na sajmu u Abu Dabiju predstavilo se više od 900 izlagača iz cijelog svijeta, među kojima su i firme namjenske industrije iz BiH. Bh. izložbeni prostor posjetilo je više od 60 predstavnika raznih kompanija iz cijelog svijeta, koji su dostavili svoje ponude za dalju saradnju u programu male municije, granata od 40, 70, 90 i 150 milimetara.

Ponude je dobio i vogošćanski Pretis u kojem kažu da je posjeta sajmu sjajna prilika da se sretnu ljudi iz branše i da vide kakav je interes za određene proizvode. Generalni direktor Pretisa Enver Alibegović, tvrdi za "San" da se za njihov proizvod prilično zainteresavala talijanska firma koja će za nekih 15 dana dostaviti svoju ponudu i cijenu.

"Na sajmu je malo klasične municije koju mi nudimo, a za kojom vlada interes. Pretis će aktivirati i ugovore vezano za isporuku američkoj firmi MLM iz Vašingtona. Oni su velika trgovačka firma i imaju svoja predstavništva širom svijeta", kazao je Alibegović ne precizirajući suštinu ugovora dok sve to ne bude realizovano. Međutim, ono što je posebno razočaralo radnike Pretisa na sajmu, jeste to što je iza svake svjetske firme namjenske industrije stajalo njihovo državno ministarstvo odbrane, jedino je iza BiH Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Kako za "San" kaže jedan od radnika Pretisa, smiješno je da je vojna industrija u pogrešnom resoru i još je dodatno vodi pogrešan čovjek, aktuelni ministar Vahid Hećo, koji je kriv za njenu propast. A, za lošu politiku nadležnog ministarstva prema namjenskoj industriji okrivljuje i državu, koja ne ulaže u namjensku industriju. S druge strane, navodi dobar primjer odnosa Srbije prema ovoj oblasti, koja je na sajmu svojim firmama dala garanciju od 450 miliona dolara za eventualno sklapanje poslova.

"BiH nema ni državu iza sebe, a ne novčanu garanciju. Iako imamo perspektivan program zahvaljujući lošoj politici i bivšoj upravi upali smo u katastrofalnu situaciju. Sada imamo novo rukovodstvo, ali ono nema finansijsku potporu Vlade FBiH", tvrdi sagovornik San-a i podvlači da je upravo zbog te bivše politike uprave i ministarstva, Pretis duguje oko 15 miliona KM dobavljačima.

Finansijski oporavak

"Dugujemo bankama, Elektroprivredi, radnicima koji već dvije godine ne mogu ovjeriti knjižicu, jer je bivša uprava nekontrolisano trošila. Čak su nam skoro upropastili i dva odlična ugovora koji nude svojevrsan finansijski oporavak Pretisa. Imamo ugovor zaključen sa Ministarstvom odbrane Pakistana, koji zbog načina na koji je vođena firma, proteklih godina, nije u potpunosti završen. Također, imamo zaleđen ugovor s Malezijom, u pitanju je isporuka municije kalibra 125 milimetara. Nažalost, nemamo dovoljno sredstava da to završimo i isporučimo, a mogli smo zaraditi oko pet miliona dolara", tvrdi sagovornik.

Barut iz Srbije

Generalni direktor Pretisa Enver Alibegović je mišljenja da je krajnje vrijeme da Vlada FBiH povede više računa o vojnoj industriji koja je rame uz rame s metalnom najvitalniji dio razvoja BiH i od nje može da živi veliki broj radnika.

"Zašto da nešto uvozimo kada ne moramo? Recimo, mi uvozimo barut iz Srbije, iako bi to mogao da proizvodi Vitezit, koji je sto posto u vlasništvu države, a koja ne preduzima ništa da aktivira tu fabriku. Kada mi kupujemo barut iz Srbije, spočitavaju nam to stalno, a ništa ne obezbjeđuju", tvrdi naš sagovornik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvaranje tvornice GS-RAMA u septembru 2024. - U toku montaža strojeva

Izgradnja tvornice GS-RAMA je u završnoj fazi. Dok se završavaju glavni građevinski radovi u isto vrijeme polako se radi na montaži strojeva. Pojedini su već stavljeni u funkciju. Nekolicina radnika koji su bili na obuci u tvornici GS-Tvornica mašina Travnik započeli su svoj rad u GS-RAMA u poslovnoj zoni Izlaz. Službeni početak rada ove novoizgrađene tvornice je svakim danom sve bliži. To je bio povod za nedavni posjet vlasnice

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.