NavMenu

Počeo Sajam tekstila u Beogradu - Publici se predstavljaju 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije

Izvor: Beta Petak, 03.03.2023. 07:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)Ilustracija
Sajam tekstila "Balkan textile 2023" na kojem ullestvuju 53 kompanije iz Turske, Kine, Portugalije i Srbije, otvoren je juče u Beogradu.

Pored tkanina, izlagači tokom Sajma tekstila do 4. marta u Hali 5 Beogradskog sajma predstavljaju i mašine i opremu za tekstilni sektor.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović je na otvaranju Sajma rekao da je Srbija prošle godine izvezla tekstilne robe za 1,1 mlrd EUR.

On je istakao da tekstilna industrija može da bude "snažan motor privrednog razvoja Srbije" i da u 1.600 kompanija u tekstilnoj industriji radi više od 60.000 ljudi.

- Srbija je danas prema relevantnim istraživanjima najatraktivnija destinacija za investitore na Zapadnom Balkanu. Vrednost investicija premašile su četiri milijarde evra, a trgovinska razmena nastavlja da beleži snažan rast - naveo je on.

- Privreda Srbije je u prošloj godini imala rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od više od 66 mlrd EUR. To su odlilčni rezultati ali ne želimo tu da stanemo, već hoćemo nove kompanije koje će da uvoze i izvoze iz Srbije - rekao je Momirović.

Ambasador Turske u Srbiji, Hami Aksoj, rekao je da je bilateralna trgovina prošle godine dostigla novi rekord od 2,35 mlrd USD i da ide ka pet milijardi dolara.


- U poslednjih 10 godina turske investicije su se povećale sa jednog miliona dolara na 400 miliona. U Srbiji 1.400 firmi zapošljava 8.000 radnika, a broj naših fabrika u Srbiji dostigao je 23 - rekao je on.

Podsetio je da je prva turska investicija u Srbiji počela sa fabrikom farmerki i istakao da "danas turski brendovi omogućavaju posao hiljadama radnika i povećavaju broj prodajnih mesta".

Naveo je da Turska radi na tome da se investicije u sektoru tekstila povećavaju i da i drugi turski bendovi počnu da posluju na srpskom tržištu.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.