NavMenu

Bečarević uputio zahtjev federalnim ministrima za smanjenje cijene gasa za 30%

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 03.04.2023. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević uputio je federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću i ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću zahtjev u kojem traži smanjenje cijene gasa za najmanje 30%, smatrajući da je to realna cijena gasa i da će se na taj način smanjiti preveliki troškovi koje imaju korisnici gasa u Kantonu Sarajevo.

- Dobavljač gasa za Bosnu i Hercegovinu preduzeće Eneregoinvest Sarajevo prema bilansu uspjeha ostvaruje mnogo veću razliku između prodajne i nabavne cijene u odnosu na ustaljenu praksu kroz decenije prije. S pravom smatramo, imajući u vidu cijene gasa na globalnom tržištu, da postoji prostor za znatnu korekciju cijene ovog energenta u korist njegovih korisnika u Kantonu Sarajevo - naveo je u svom zahtjevu ministar Bečarević.

U prilog ovoj ocjeni, kako je istakao ministar, govori i bilans uspjeha Energoinvesta za 2022. godinu koji je objavljen na Sarajevskoj berzi SASE.

Podsjetio je i da zbog trenutnih ekstremno visokih cijena gasa dolazi do značajnog pada potrošnje gasa u Sarajevu.

- Zabrinjavajući je podatak da trenutno, u Sarajevu postoji preko 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na razini nule (0), a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa - ističe ministar Bečarević, saopćeno je iz Vlade KS.

Naglasio je i da Vlada Federacije BiH može na prijedlog nadležnog ministarstva na samoj sjednici odrediti cijenu gasa, nezavisno od prijedloga dobavljača, te je poziva da zbog enormnih troškova gasa koji imaju njegovi korisnici, djeluje u tom pravcu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.