NavMenu

Pogodnosti za turiste u gradu na Neretvi - Šta donosi Mostar PASS?

Izvor: N1 Petak, 17.02.2023. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)
Početkom turističke sezone u gradu na Neretvi, turisti će po povoljnijim cijenama moći posjetiti muzeje, galerije, sakralne objekte i brojne druge znamenitosti. Uvodi se propusnica Mostar PASS, s QR kodom kojom će gosti plaćati usluge. Osim jeftinijeg posjeta turističkim znamenitostima, s karticom će se moći ostvariti i povoljnije noćenje u hotelima i drugim smještajnim objektima.

Kupovina suvenira ili pak ručak u restoranu uz Mostar PASS karticu turistima bi uskoro trebali biti dostupni po manjim cijenama. Popust bi tako mogli ostvariti i prilikom kupovine u trgovinama, obrtničkim radnjama, u hotelima, motelima i drugim smještajnim objektima, u muzejima, galerijama , kao i na kulturnim događajima i sličnim manifestacijama. Odluku o uvođenju Mostar PASS – turističke kartice donijelo je Gradsko vijeće.

- Sad se nalazimo u fazi implementacije same odluke, pripremamo turističke pakete. Vjerovatno će se raditi o tri paketa za ovu prvu godinu. Ono što definitvno znamo je da će biti uključeni svi gradski muzeji, skok sa Starog mosta kao početna ponuda, a sve što je u privatnom aranžmanu o tome razgovaramo intenzivno, potpisivat ćemo ugovore - kazao je Marin Čuljak, savjetnik gradonačelnika.

Propusnica će biti kreirana na onlajn platformi prema kojoj će korisnik nakon kupovine dobiti svoju potvrdu u formi QR koda koji će biti moguće očitati na ulazima u objekte koji se nalaze u turističkoj ponudi. Cilj je da ona sadrži sve ono što Mostar turistima nudi, ali i da se uspostavi određena kontrola.

- Ko to dolazi, koliki je broj gostiju. Grad ne raspolaže podacima o konkretnom broju ljudi koji dođu u Mostar, na godišnjoj razini - dodaje Čuljak.

Odluka da i skokovi budu dio ove ponude, u Klubu skakača dočekali su sa oduševljenjem.

- To je nešto o čemu smo oduvijek sanjali i pričali, što svi evropski gradovi, pogotovo turistički imaju. Taj projekat se provodi u saradnji sa svim Turističkim zajednicama sa UNESCO-m sa Klubom skakača, čiji će proizvod skok biti centralni dio Mostar PASS-a - kazala je Adela Gosto, Klub skakača u vodu Mostari.

U Turističkoj zajednici HNK postavljaju pitanje zbog čega je bilo potrebno praviti novu PASS karticu, kada je Turistička zajednica već izradila i prezentirala Blue pass karticu – turistički proizvod za Split, Kotor i Mostar .

- Iskreno, malo me iznenadila odluka Gradskog vijeća o tome da uvedu Mostar PASS s obzirom na to da smo mi predstavili već prije godinu dana na Mostarskom sajmu, u medijima Blue pass, tzv. plavu propusnicu koju smo uradili preko projekta prekogranične saradnje Crna Gora, Hrvatska i BiH. Radi se o propusnici koja je već instalirana, tako da me iznenadilo da se dupliraju stvari koje već postoje - kazao je Semir Temim, Turistička zajednica HNK.

Iz Grada ipak kažu da se nijedna druga kartica ne može upoređivati sa Mostar PASS-om, jer je kako navode riječ o sistemskom upravljanju turizmom.

Zahvaljujući Mostar PASS-u Grad će biti u mogućnosti nedirektno naplatiti turistima ulazak u Stari grad što se ranije često predlagalo, ali nije postojao praktičan način kako to izvesti .

Tako će prihodi ostvareni kroz prodaju ove turističke kartice ići u budžet Grada Mostara. Po procjeni iz analize koju su iz UNESCO-a napravili, prihodi od ove propusnice iznosili bi dodatnih 12 mil KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.