NavMenu

Energoinvest podnio Vladi FBiH zahtjev za odobrenje prodajne cijene gasa za prvi kvartal 2023. - Umanjenje za skoro 10%

Izvor: Bussines Magazine Utorak, 10.01.2023. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
Kompanija Energoinvest juče, 9. januara, je podnijela zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine.

Dostavljenim zahtjevom cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine.

Odobrenje Vlade FBiH očekuje se 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023. godine.

- U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od Gazprom Eksporta dobili zvanično jutros i da je ona saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98% u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala. Uz navedeno došlo je i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene, a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50% za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023. godine - navode iz Energoinvesta.

Sve navedeno, kako dodaju u saopštenju za javnost, rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6% manja u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina

Lidl počeo gradnju još jednog prodajnog objekta u BiH

Njemački lanac trgovina Lidl počeo je s gradnjom još jednog objekta u Bosni i Hercegovini – i to u Mostaru, piše BiznisInfo.ba. Ovo pokazuje da Lidl ubrzava proces izgradnje objekata i ulaska na naše tržište. Već je u izgradnju niz objekata u nekoliko bh. gradova, ali i distributivnog centra u Lepenici kod Sarajeva. Objekat u Mostaru trebao bi biti završen od 15. novembra ove godine. Izvođač radova je firme Herc Gradnja iz Bileće.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.