NavMenu

Veleprodajna cijena plina u FBiH smanjena za 12,53%

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.04.2023. 13:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)Ilustracija
Federalna vlada odobrila je danas smanjenje cijene plina za 12,53% od 1. aprila ove godine.

Usvojenom odlukom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.4.2023. godine, koja iznosi 866 KM/1000 Sm³, odnosno 0,866 KM/Sm³ (t= 15°C, p= 1,01325 bar, važeći uslovi za Bosnu i Hercegovinu), donja toplotna vrijednost prirodnog gasa (Hd=34.075,60 kJ/Sm³).U cijenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Kako je obrazloženo privredno društvo Energoinvest Sarajevo uputilo je Federalnom ministarstvu trgovine, zahtjev za korekciju veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije. U zahtjevu je navedeno da se nova veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) treba smanjiti za 12,53 posto, odnosno sa dosadašnjih 990 KM/1.000 Sm³ na 866 KM/1.000 Sm³ .

Također, istaknuto je da bi se ova cijena prirodnog gasa primjenjivala od 1.4.2023. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije - povlaštene tarifne kupce gasa Energoinvest d.d. Sarajevo.


Kao razloge za smanjenje cijene Energoinvest naveo je nekoliko faktora, kao što su relativno blaga zima i temperatura u većini evropskih zemalja koja je iznad prosjeka za ovo doba godine, a što je oborilo potrošnju prirodnog gasa i umanjilo povlačenje ovog energenta iz podzemnih skladišta. Dalje navode da se u skladištima u Evropi nalazi oko 90 milijardi m³ prirodnog gasa i još se pune preostali kapaciteti. Kao drugi važan faktor naveli su pad cijena nafte, koji se nastavio i u prvom kvartalu 2023. godine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal Zenica sutra obustavlja rad Koksare

Kompanija ArcelorMittal Zenica, kako je i najavljeno prošlog mjeseca, sutra će trajno obustaviti rad Koksare. Proces obustave rada pogona Koksara, kako si istakli u obavijesti, planiran je za četvrtak od 9.30 sati, kada će prestati loženja baterije, nakon čega će u 10 sati uslijediti i zaustavljanje rada ekstraktora i paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina. - Očekujemo da će havarijalne baklje biti upaljene do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.