NavMenu

Elektroprivreda HZHB od januara nudi kupcima isključivo "zelenu energiju"

Izvor: Večernji list Utorak, 27.12.2022. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/www_slon_pics)Ilustracija
Javno poduzeće Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d. d. Mostar s prvim danom nove, 2023. godine napravit će još jedan značajan iskorak kojim će kupcima u okviru tržišne opskrbe početi nuditi "zelene modele", piše Večernji list BiH.

Na taj način će se uključiti u kampanju unutar Evropske unije kojoj je ključni cilj napraviti prelazak s korištenja fosilnih goriva na proizvodnju električne energije od obnovljivih izvora kojima se ne onečišćuje okoliš.

Još jedan značajan korak u tome smjeru jest i inicijativa kojom će se poticati proizvodnja električne energije u domaćinstvima, a s čime bi se pak trebalo početi od sljedeće godine.

Tzv. zelene modele za sada će moći ugovoriti svi kupci izuzev kupaca iz kategorije domaćinstva. Kako su objasnili iz kompanije sa sjedištem u Mostaru, ako se kupac odluči ugovoriti "zeleni model", moći će za svaki potrošeni kilovatsat dobiti jamstvo da je električna energija koja mu je isporučena u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja za proizvodnju električne energije koriste obnovljive izvore.

Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH definirano je kako je jedini način da se garantuje obnovljivi karakter isporučene električne energije taj da ona bude u potpunosti pokrivena garancijama porijekla koje izdaje ovlašteno tijelo – Operator za OIEiUK.

Inače, EP Herceg Bosne jedino je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora. I to uglavnom koristeći vodu u hidroelektranama, dok je u njihovu vlasništvu i jedna vjetroelektrana na području Tomislavgrada.

Zbog toga u pojedinim dijelovima godine, a to se uglavnom događa u ljetnim mjesecima, a ove godine iznimno čak i u jesenskom razdoblju, električna energija za potrebe opskrbe krajnjih kupaca mora se nabavljati na tržištu te stoga prije no što je sistem jamstava porijekla postao funkcionalan, nije postojala zakonska mogućnost kojom se kupcima jamči da je baš svaki isporučeni kilovatsat "obnovljiv".

Iz EP HZ HB naveli su da je u posljednjih nekoliko mjeseci zaprimljen znatan broj upita kupaca u kojima se traži jamstvo ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora, odnosno potvrda o strukturi potrošnje i ugljičnom otisku, odnosno isključenju mogućnosti da je ta energija, prije svega, proizvedena u termoelektranama koje koriste ugljen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.