NavMenu

Koji su najbolji svjetski ulični specijaliteti?

Izvor: TU magazin Subota, 05.11.2022. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Alexander Mils)Ilustracija
Koji su to najbolji svjetski ulični specijaliteti? To je uvijek bila tema o kojoj se ozbiljno raspravlja. Od vijetnamskog bánh mì hljeba i grčkih girosa, preko indijskih samosa i meksičkih gringa takosa, gradovi širom svijeta se mogu pohvaliti raznim ukusnim uličnim jelima.

Upravo zbog toga je turistički vodič TasteAtlas sakupio ocjene svojih čitalaca kako bi ocijenio "najbolje" ulične restorane na svijetu. Na osnovu ocjena publike napravljena je lista najukusnije hrane a u obzir su uzete sve destinacije svijeta, prenosi Tu magazin.

Najbolji svjetski ulični specijaliteti

Carne Asada

Prema TasteAtlas-u, ovo su "prvi takosi na svijetu", nastali 1500-ih u Meksiku. Tanki komadi govedine se ispeku, a zatim služe na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom sa različitim salatama i salsama. To je jaka, ukusna i utešna hrana koju vole ljudi širom svijeta.

Carnitas

Carnitas je meksičko jelo od dinstane svinjetine. Meso se dinsta na masti nekoliko sati, nakon čega se služi sa korijanderom, lukom naseckanim na kockice, gvakamoleom i tortiljama. Ovo jelo se može naći svuda, od uličnih štandova do otmenih restorana, iako se to često priprema i za posebne prilike i proslave.

Guotie

Guotie su sjevernokineske knedle pripremljene na pari. Obično su punjene mlevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i pirinčanim vinom. Hrskava i istovremeno meka tekstura se postiže posebnim načinom pripreme, dok se dno knedle prži, u posudu se doda malo tečnosti kako bi se ostatak skuvao na pari.

Gringas

Gringas se nalaze na pola puta od takosa do kesadilje. Radi se o dvije tortilje između kojih se nalazu topljeni sir, sastojci se razlikuju do regiona gdje se pripremaju, ali obično se služe sa mariniranim mesom, lukom i ananasom.

Paratha

Paratha je vrsta hljeba pripremljenog u maslacu. Uz hljeb obično idu kiseli krastavci, jogurt, kari od mesa i povrća. Varijacije ovog specijaliteta omiljene su u Aziji, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša.

Bánh mì

Postoji mnogo različitih varijanti ovog popularnog vijetnamskog jela, ali svima je zajednička tema hrskavi francuski baget. Punjen je mješavinom mesa i povrća, obično svinjskom kobasicom, korijanderom i krastavacma. Hrskavi hljeb, začini i meso su nasljeđe francuskog i kineskog kolonijalizma, dok čili i kiseli krastavci odražavaju vijetnamski uticaj.

Karaage

Ovaj specijalitet se bazira na japanskoj kuhinjskoj tehnici ​​u kojoj se mali komadi mesa ili ribe mariniraju, posipaju brašnom i prže u dubokom ulju. Karaage se obično služe sa kriškama limuna i majonezom.

Lumpiang Shanghai

Lumpiang Shanghai su tanke palačinke od jaja koje se pune mljevenim mesom i prže u dubokom ulju. Ovi hrskavi zalogaji razvili su se iz kineskih prolećnih rolinica, otuda i riječ Shanghai u nazivu.

Roti Canai

Ova malezijska glavna ulična hrana je osigurala prvo mjesto na listi TasteAtlas-a. Priprema se od testa sa maslacem koje je vrlo tanko razvijeno, a zatim se ta tehnika ponavlja nekoliko puta. Nakon toga, testo se prži u dubokom ulju tako da je tekstura istovremeno i hrskava i mekana. Jelo su u Maleziju donijeli indijski migranti 1800-ih godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.