NavMenu

U RS izglasan budžet za 2023. u iznosu od 5,3 mlrd KM - Usvojen i Program ekonomskih reformi do 2025.

Izvor: Klix Četvrtak, 03.11.2022. 15:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vallter/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna skupština RS-a svojila je, po hitnom postupku, budžet Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu od 5,383 milijarde KM, kojim su, između ostalog, planirana povećanja plata i penzija, kao i izdvajanja za boračke i brojne druge kategorije stanovništva.

Novi budžet je za 873 miliona KM veći u odnosu na drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

Od ukupno 58 prisutnih poslanika u skupštinskoj sali, glasalo je 57, a novi budžet podržalo je njih 50, protiv su bila dva, a uzdržano pet.

Po hitnoj proceduri je, kao propratni akt, usvojen i Zakon o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Narodna skupština je, u nastavku 37. posebne sjednice, usvojila Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023-2025. godina, po hitnom postupku.

U obrazloženju ovog dokumenta je navedeno da se, u skladu sa Smjernicama Evropske komisije i identifikovanim oblastima u kojima je potrebno sprovesti reforme, strukturne mjere za period 2023-2025. godine po ključnim oblastima.

Ove oblasti odnose se na unapređenje upravljanja javnim finansijama u Republici Srpskoj, zelenu tranziciju, digitalnu transformaciju, unapređenje poslovnog okruženja i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje i razvoj.


Među ključnim oblastima su i reforme ekonomske integracije, reforme tržišta energije i tržišta transporta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i rad, socijalna zaštita i inkluzija, reforma zdravstvenog sistema, kao i jačanje turističkog sektora i povećanje turističkog prometa.

Narodna skupština usvojila je i tri odluke - Odluku o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2023. godinu, Odluku o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa za 2023. godinu i Odluku o iznosu garancija koje može izdati RS u 2023. godini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina, Finansije

Stiže novac za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću - Potpisan kreditni aranžman sa Razvojnom bankom FBiH

U prostorijama Razvojne banke FBIH, danas je potpisan Ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću, čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH. Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.