NavMenu

Budući kompleks Agreksa u Šamcu imaće pet objekata za uzgoj koka - Ulaganje vrijedno oko 5 mil kM

Izvor: Glas Srpske Subota, 22.10.2022. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Jaja iz beskaveznog sistema držanja kokošaka na domaćem tržištu naći će se već idući mjesec, nakon što prvih 30.000 koka useli u novi objekat kompanije Agreks iz Donjeg Žabara.

Rekao je to za Glas Srpske direktor Agreksa Predrag Miličić, podsjetivši da je ta kompanija još prije dvije godine kupila devastiranu farmu u Šamcu i započela podizanje novog kompleksa koji će se sastojati od pet potpuno repariranih, proširenih objekata koji su prilagođeni novom načinu uzgoja koka za proizvodnju konzumnih jaja u beskaveznom, slobodnom načinu držanja.

- Kod takvog načina uzgoja koka ima prostor gdje boravi, gnijezdo gdje nosi jaja, ali i veliki slobodan prostor za kretanje unutar farme. Ovo je humaniji način držanja u odnosnu na kavez - rekao je Miličić.

Naglasio je kako je plan za početak da usele koke u jednu farmu, dok preostale četiri planiraju sukcesivno puniti.

- Namjera je da do kraja iduće godine ili polovine 2024. godine svih pet objekata budu u punoj funkciji. Ukupna vrijednost investicije je oko 5 mil KM - kazao je Miličić, dodajući da investiciju realizuju iz kredita i dijelom vlastitih sredstava.

On je istakao da je plan da novi proizvod bude prepoznatljiv na tržištu po nazivu "koka posavka" s obzirom na to da je ova kompanija smještena u Posavini.

Proširenje proizvodnje, dodao je Miličić, podrazumijeva i nekoliko novih radnih mjesta.

Miličić koji je i predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH ističe da su domaći proizvođači usljed krize u veoma nezavidnom položaju i da su jaja u BiH najjeftinija.

- Cijene svih ulaznih komponenti rastu svakodnevno. U Hrvatskoj su jaja skuplja sigurno za 40% a u Srbiji i do 15% nego kod nas, a proizvodnja u BiH je definitivno skuplja nego tamo - rekao je Miličić.

Poručio je da će domaći proizvođači izdržati i da će biti dovoljno jaja za domaće tržište, iako se Evropa već sada susreće sa ozbiljnim nestašicama.

Izvoz

Firma Agreks jedina u BiH ima dozvolu za plasman jaja za preradu u Evropsku uniju, međutim, izvoz je za sada zaustavljen.

- Zbog svih nedaća i opterećenja koja preživljavaju proizvođači konzumnih jaja, nema slobodnih količina koje bismo izvozili - kaže Miličić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Energija, Industrija

Tender banjalučkog Vodovoda za solarne elektrane zbunio ponuđače

Banjalučki Vodovod je poništio tender za nabavku četiri solarne elektrane vrijedne 1,4 mil KM zato što su uslovi u tenderskoj dokumentaciji bili zbunjujući za potencijalne ponuđače. Javna nabavka je bila raspisana u novembru prošle godine sa ciljem da ovo preduzeće samostalno proizvodi struju za vlastite potrebe, a višak prodaje. Taj plan je bar za sada stavljen na čekanje, jer je nakon skoro pola godine od raspisivanja tendera tek

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.