NavMenu

Za VE Poklečani planirano 150 mil EUR kredita - Vlada FBiH podržala zaduženje kod EIB-a i KfW-a

Izvor: eKapija Petak, 07.10.2022. 07:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / enriquelopezgarre)Ilustracija
Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu da kreditnim zaduženjima budu osigurano 150 mil EUR za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani. Riječ je o kreditima do po 75.000.000 eura kod Evropske investicijske banke (EIB) i KfW-a, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Prihvaćene su informacije o ovim kreditima kao osnovi za vođenje pregovora.

U informaciji je obraloženo da se Elektroprivreda HZHB 14.7.2022. godine obratila Federalnom ministarstvu finansija zahtjevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanjskog državnog duga kod EIB-a i KfW-a u ukupnom iznosu do 150.000.000 eura za finansiranje ovog projekta.

Navedeno je da se predviđa izgradnja 20 vjetroturbina jedinične snage do 6,6 MW, ukupne instalirane snage 132 MW i očekivane godišnje proizvodnje od oko 436,96 GWh električne energije.

Među koristima ovog projekta navedeno je da bi njegovom realizacijom došlo do povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a što bi doprinijelo ukupnom smanjenju CO2, što znači da ne utječe negativno na prirodnu sredinu.

JP EP HZHB će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 posto, te povećati godišnju proizvodnju za približno 20 posto, a u isto vrijeme reducirati ovisnost o hidrološkim uslovima i cijenama električne energije na tržištu. Također, realizacijom ovog projekta će se povećati i ekonomska konkurentnost, što rezultira konkurentnijim cijenama električne energije, navedeno je u saopštenju.


U informaciji je istaknuto da je, po prijemu zahtjeva JP EP HZHB za pokretanje inicijative za zaduživanje po ovom projektu, Federalno ministarstvo finansija procijenilo kreditnu sposobnost ovog javnog poduzeća. Također, projekt VE Poklečani je uvršten u Program javnih investicija FBiH 2022-2024. godine, što je osnova za pokretanje inicijative za zaduženje.

Vlada FBiH je današnjim zaključcima zadužila Federalno ministarstvo finansija, Elektroprivredu HZHB i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da u tim za pregovore o kreditima imenuju svoje ovlaštene predstavnike.

Konačne odluke o zaduženju biće donesene po okončanju pregovora sa EIB-om i KfW-om s kojim će biti utvrđeni konačni uslovi kreditnih zaduženja, za koja je krajnji dužnik Elektroprivreda HZHB.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Nutricionistkinja Novaka Đokovića o tome šta treba jesti prije, a šta poslije treninga

Ishrana na bazi namirnica biljnog porekla sve je popularnija među sportistima. Zagovara je i nutricionistkinja Nevena Veselinović, koja stoji iza koncepta Veganluk i, između ostalih, savjetuje Novaka Đokovića. 
Teniser se 2010. odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafinisanog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porekla, pa se tako na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarice,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.