NavMenu

Narudžbe u njemačkoj industriji padaju već šesti mjesec zaredom

Izvor: Capital Srijeda, 07.09.2022. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock)Ilustracija
Njemačke fabričke porudžbine pale su šesti mjesec zaredom pošto inflacija i neizvjesnost u pogledu snabdijevanja energijom potkopavaju najveću evropsku ekonomiju.

Potražnja u julu je pala za 1,1 posto u odnosu na juni, podstaknuta padom robe široke potrošnje, posebno farmaceutskih proizvoda. To je više nego što su ekonomisti predviđali – pad od 0,7 posto.

Njemačka se bori da spriječi zimsku energetsku krizu nakon što je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa. Čak i ako uspije, privreda se i dalje bori s povećanim troškovima koji opterećuju industrijsku proizvodnju i izbacuju iz kolosijeka oporavak uslužnog sektora.

- Preduzeća i dalje imaju poteškoća da ispune svoje porudžbine jer su lanci snabdijevanja prekinuti zbog rata u Ukrajini i dalje postoje distorzije koje su izazvane krizom Covid 19 - navodi se u saopćenju statističkog odjeljenja u utorak.

Vlada kancelara Olafa Scholza najavila je 65 mlrd EUR (64,5 mlrd USD) novih mjera kako bi pomogla domaćinstvima i preduzećima da se izbore s pritiskom, iako ekonomisti smatraju da to neće biti dovoljno da se spriječi recesija.

Mjerač aktivnosti kompanije S&P Global prošle nedjelje pokazao je usporavanje fabrika u velikim dijelovima eurozone zbog pogoršanja kupovne moći potrošača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Muzička industrija u Srbiji "teška" 168 mil EUR

Analiza muzičkog uticaja na ekonomiju pokazala je da je u prethodnoj godini promet bio za 89% veći u odnosu na baznu 2018. godinu i iznosio je 168 mil EUR. U poslednjih pet godina, udeo bruto dodate vrednosti sektora muzike porastao je 202%, dok je u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast od 38%. Iako muzika ne generiše istu količinu prihoda kao kinomatografija i gejming industrija, ocenjuje se da ima veliki potencijal. Zorica Tepić,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.