NavMenu

Planira se obnova i proširenje vodovodne mreže u FBiH - Zbog zastarjelosti gubici i do 70%

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.08.2022. 06:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Poboljšanje rada vodovodnih poduzeća, jačanje njihove infrastrukture, smanjenje gubitaka pitke vode i bolja naplata u pružanju vodnih usluga, samo su neki od ciljeva koje općine i gradovi s prostora FBiH u suradnji s javnim komunalnim poduzećima planiraju provesti, piše Večernji list BiH.

Zbog toga je Savez općina i gradova FBiH objavio javni poziv za izradu strategije zajedničkog zastupanja Saveza općina i gradova FBiH i Udruge poslodavaca komunalnog gospodarstva FBiH.

Strategija će biti, kako piše u pozivu usmjerena na podizanje učinkovitosti poslovanja vodovodnih društava i unaprjeđenja kvalitete pružanja usluga korisnicima, kao i jačanju ukupnih kapaciteta vodovodnih društava i jedinica lokalne samouprave u oblasti vodnih usluga.

Strategija se izrađuje u okviru projekta "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodoopskrbljivanja i odvodnje otpadnih voda na zapadnom Balkanu" (RCDN) koji ima za cilj povećanje efektivnosti i učinkovitosti vodovodnih poduzeća na zapadnom Balkanu, doprinoseći boljem pružanju usluga u cilju povećanja broja stanovništva koje ima pristup uslugama pitke vode i kanalizacije te da bi se zadovoljila pravna stečevina EU-a (Acquis Communautaire) za okoliš.

Projekt zajednički financiraju Švicarsko državno tajništvo za ekonomske poslove (SECO) i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a realizira se kroz GIZ projekt "Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu – modernizacija općinskih usluga" (ORF MMS).

Inače, Svjetska banka je još prošle godine objavila mogućnost da povoljnim kreditnim sredstvima potpomogne općine i gradove u BiH u projektu modernizacije vodnih usluga.

Osim Svjetske banke, cijeli projekt će biti usklađen i potpomognut postojećim projektima te raspoloživim financijskim izvorima drugih međunarodnih financijskih institucija i bilateralnih donatora (SIDA, SECO, SDC, EK).

- Nadležne institucije na entitetskoj razini će ovaj program provesti s lokalnim zajednicama i njihovim vodnim javnim komunalnim poduzećima u cilju poboljšanja vodnih usluga kako je navedeno u postojećim strateškim dokumentima (Strategija aproksimacije propisa s pravnom stečevinom EU-a u oblasti okoliša/životne sredine BiH, strategijama upravljanja vodama u oba entiteta – stoji u pozivu spomenutog ministarstva koji je otvoren do 22. januara iduće godine.

Općine koje budu zainteresirane za uzimanje kredita od Svjetske banke proći će kroz provjeru stanja u komunalnom poduzeću i općini u smislu određenih indikatora koji su uspostavljeni. Zbog zastarjele vodovodne mreže, koja u nekim gradovima i općinama datira još iz vremena Kraljevine Jugoslavije i neodržavanja vodovodne infrastrukture te brojnih nelegalnih priključaka, javna . Postotak izgubljene vode je golem kad se usporedi s podatkom da su iskazani gubici vode u svijetu, koji se kreću maksimalno do 15%, a u pojedinim zemljama EU-a do 7%.

Pitka voda

Na prostoru FBiH velike količine pitke vode gube se u vodovodnim sustavima jer veliki broj vodovodnih poduzeća prema nalazima revizije ne provodi aktivne mjere na otkrivanju gubitaka vode u mreži te se nisu planirale i poduzimale mjere na smanjivanju gubitaka vode, prenosi vitez.info.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.